În condițiile în care Kievul primește acum noi arme în valoare de miliarde de dolari de la aliații săi americani și europeni, fereastra pentru o avansare a Rusiei se închide, chiar dacă aceasta continuă să tragă cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra infrastructurii energetice.
O încercare a Rusiei de a deschide un nou front în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, pare deja împotmolită, fără a atinge obiectivul lui Putin de a crea o zonă tampon de-a lungul graniței. Ucraina susține că a provocat ”pierderi foarte mari” trupelor rusești în luptele din jurul orașului Vovchansk.
Forțele rusești au avansat doar marginal de la cucerirea orașului strategic Avdiivka din estul Ucrainei, în februarie, cu prețul unor pierderi uriașe în luni de lupte. De săptămâni întregi încearcă să cucerească așezarea-cheie Chasiv Yar din estul regiunii Donețk.
Strategia războiului de uzură a Rusiei pentru a epuiza forțele ucrainene este ”foarte costisitoare și sângeroasă pentru armata rusă însăși”, a declarat Ruslan Pukhov, șeful Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor cu sediul la Moscova. ”Poate duce la epuizarea excesivă a forțelor de partea rusă, ceea ce, la rândul său, le oferă ucrainenilor șansa de a contraataca”.
În timp ce Rusia organizează atacuri în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului, ”avem șanse să schimbăm situația în favoarea noastră”, a declarat miercuri comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrskyi, pe Telegram.
Putin insistă că obiectivele sale de război sunt neschimbate și că Rusia va lupta atât timp cât va fi necesar pentru a învinge în Ucraina, indiferent de numărul tot mai mare de victime într-un război care se află în al treilea an și care nu se întrevede un final. Ucraina și aliații săi se confruntă cu provocarea de a susține rezistența într-un război care a ajuns în mare parte într-un impas.
În timp ce oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unei străpungeri rusești în timpul lunilor de întârzieri privind livrările de armament din partea SUA, trupele Kievului au ținut în mare parte linia, în ciuda faptului că sunt depășite cu până la 10 la 1 de armata invadatoare a Moscovei. În condițiile în care administrația președintelui Joe Biden a grăbit livrarea de arme americane către Ucraina după ce Congresul a aprobat în cele din urmă o finanțare de 61 de miliarde de dolari în aprilie, echilibrul puterii de foc începe să se schimbe.
”Ucraina a fost într-o groapă adâncă din cauza întârzierii” trimiterii armamentului american ”și a ieșit din acea groapă”, a declarat marți consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor la bordul Air Force One. ”Am văzut cum au rezistat asaltului rusesc”, iar într-o situație care evoluează dinamic ”armele care au sosit pe câmpul de luptă la scară și în cantitate mare în ultimele zile și săptămâni au făcut diferența”, a spus el.
Națiunile Uniunii Europene intensifică, de asemenea, ajutorul și livrările de arme pentru a susține Kievul, chiar dacă guvernul ungar favorabil Rusiei continuă să blocheze miliarde de euro pentru un sprijin militar mai larg.
De asemenea, Putin trebuie să se confrunte acum cu o schimbare de atitudine din partea aliaților Ucrainei, SUA și Germania alăturându-se națiunilor, inclusiv Marea Britanie, care au autorizat Kievul să își folosească armele pentru a lovi ținte în zonele de frontieră din interiorul Rusiei. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că lucrează la trimiterea unei coaliții de instructori pentru a antrena mii de soldați în Ucraina, în ciuda amenințărilor cu represalii din partea Moscovei.
Liderii Grupului celor Șapte se vor reuni săptămâna viitoare în Italia pentru a evalua planurile de acordare de împrumuturi Ucrainei folosind profiturile excepționale obținute din aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele înghețate ale băncii centrale rusești.
”Perspectivele ca Rusia să obțină o victorie în acest an s-au redus foarte mult ca urmare” a reluării livrărilor de arme și a ajutorului, a declarat Ben Barry, senior fellow pentru război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra. ”Rusia ar putea avea cel mai mare număr de soldați, dar multe dintre vehiculele lor blindate de primă clasă au fost distruse” și va dura ani de zile pentru a reconstrui armata la nivelul din 2022, a spus el.
Decizia lui Putin de a-l numi luna trecută pe Andrey Belousov, un economist, în funcția de ministru al apărării, în locul aliatului său de lungă durată Serghei Shoigu, a subliniat nevoia Rusiei de a stoarce mai mult din resursele întinse ale unei economii care se supraîncălzește, chiar dacă sancțiunile internaționale fără precedent nu au reușit să declanșeze un colaps.
Cheltuielile pentru apărare ca procent din produsul intern brut se apropie de nivelurile atinse ultima dată la apogeul Războiului Rece în anii 1980, în timpul Uniunii Sovietice, limitând capacitatea Rusiei de a continua să crească producția militară.
În timp ce Rusia a crescut masiv producția de rachete, artilerie, tancuri și muniții de la invazia din februarie 2022, ”construirea unei economii eficiente pentru forțele armate este esențială în prezent”, a declarat Putin la o întâlnire din 25 mai cu oficiali din industria de apărare. Aceasta trebuie ”să genereze randamente pentru fiecare rublă pe care o investim în ea”.
Cu siguranță, ambele părți se confruntă cu provocări formidabile, în special în ceea ce privește recrutarea de înlocuitori pentru trupele ucise sau rănite. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a semnat o nouă lege de mobilizare care reduce vârsta de încorporare, deși forța de muncă rămâne o problemă pentru armată.
Kremlinul este hotărât să nu repete ordinul lui Putin din septembrie 2022 de a înrola 300.000 de rezerviști, o mobilizare care a zguduit sprijinul publicului și a declanșat un exod de până la un milion de ruși din țară. În schimb, se bazează pe oferirea de salarii generoase și bonusuri de semnare pentru a atrage recruți, în timp ce Ministerul Apărării își propune să înroleze cel puțin 250.000 de soldați în plus în acest an.
În timp ce politica evită tensiunile sociale din interiorul Rusiei din cauza războiului, este puțin probabil să permită armatei să adune suficiente trupe pentru o ofensivă de succes în Ucraina, potrivit lui Pukhov, analist militar cu sediul la Moscova. ”Pentru un progres real, Kremlinul ar avea nevoie de mult mai mulți oameni”, a spus el.
Putin a declarat în decembrie că Rusia avea 617.000 de soldați desfășurați în Ucraina. La o întâlnire cu presa străină la Sankt Petersburg, miercuri târziu, el a părut să sugereze că aproximativ 10.000 de soldați ruși pe lună sunt uciși sau răniți, afirmând că totalul este de cinci ori mai mic decât pierderile ucrainene pe care le-a evaluat la 50.000.
Ucraina respinge astfel de estimări ale victimelor sale. Zelenskiy a declarat în februarie că armata sa a pierdut 31.000 de soldați de la începutul războiului.
În decembrie, SUA a estimat numărul de soldați ruși uciși și răniți la 315.000, aproape 90% din forța de invazie inițială. Ministerul britanic al Apărării și-a ridicat săptămâna trecută estimarea privind numărul total de pierderi rusești la 500.000 și a declarat că pierderile au fost de 1.200 pe zi în luna mai.
Rusia nu și-a tradus avantajele de pe câmpul de luptă în câștiguri majore deoarece comandanții săi ”risipesc forța de muncă în urmărirea obiectivelor lor, iar forțele ucrainene sunt eficiente în apărare atunci când sunt aprovizionate cu oameni și material”, a declarat Dara Massicot, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. ”Există încă limite semnificative pentru puterea militară rusă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...