De ce se agențiile spațiale se precipită spre Polul sud al Lunii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Suprafața lunară
Suprafața lunară
Agenția spațială indiană încearcă să realizeze o aselenizare la Polul sud al Lunii, misiune care, în caz de reușită, ar putea extinde cunoștințele despre gheața de apă lunară, potențial una dintre cele mai valoroase resurse ale satelitului natural al Pământului.

În anii 1960, înainte de prima aterizare Apollo, oamenii de știință au emis ipoteza că pe Lună ar putea exista apă. Probele luate de misiunile Apollo și analizate de echipele de oameni de știință la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 păreau a fi uscate.

În 2008, cercetătorii de la Universitatea Brown au reexaminat aceste eșantioane lunare cu ajutorul noilor tehnologii și au descoperit hidrogen în interiorul unor mărgele minuscule de sticlă vulcanică. În 2009, un instrument NASA aflat la bordul sondei Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială a detectat apă pe suprafața Lunii.

În același an, o altă sondă NASA, care a aterizat la Polul Sud, a descoperit apă înghețată sub suprafața Lunii. O misiune anterioară a NASA, Lunar Prospector din 1998, a arătat că cea mai mare concentrație de gheață de apă a fost găsită în craterele umbrite de la Polul Sud.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ APA DE PE LUNĂ?

Oamenii de știință sunt interesați de aceste buzunare de gheață de apă, deoarece ar putea oferi noi date privind vulcanii lunari, mineralele aduse pe Pământ de comete și asteroizi, date privind originea oceanelor. În același timp, dacă gheața de apă există în cantități suficiente, ar putea oferi o sursă de apă potabilă pentru explorarea lunară și ar putea ajuta la răcirea echipamentelor. De asemenea, ar putea fi descompusă pentru a produce hidrogen pentru combustibil și oxigen pentru respirație, facilitând astfel misiunile pe Marte sau mineritul pe Lună.

Tratatul privind spațiul cosmic al Națiunilor Unite din 1967 interzice oricărei țări să revendice proprietatea asupra Lunii. Nu există însă nicio dispoziție care să împiedice exploatarea comercială. Un efort condus de SUA pentru a stabili un set de principii pentru explorarea Lunii și utilizarea resurselor sale, Acordurile Artemis, are 27 de semnatari. Printre ei nu se numără China și Rusia.

DE CE POLUL SUD ESTE DEOSEBIT DE DIFICIL?

Până acum, toate încercările de aselenizare în acea parte a satelitului natural al Pământului au eșuat. Ultima tentativă nereușită s-a consumat zilele trecute, când nava spațială rusă Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața lunară din cauza unei defecțiuni tehnice. 

Polul Sud - foarte departe de regiunea ecuatorială vizată de misiunile anterioare -, este acoperit de cratere și de șanțuri adânci. 

Misiunea Chandrayaan-3 a ISRO este pe drumul cel bun pentru o încercare de aterizare miercuri, a declarat agenția spațială. O misiune indiană anterioară nu a reușit în 2019 să aterizeze în siguranță în apropierea zonei vizate de Chandrayaan-3.

Atât SUA, cât și China au planificat misiuni la Polul Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel