Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
"Cel mai puternic impact în majorarea preţului nu îl are consumul de energie ci mâna de lucru, salariile. Pentru că reprezintă un procent mult mai mare. În general oscilaţia preţurilor este mult mai complicată, nu e ca la pompă. S-a scumpit petrolul, mâine am scumpit benzina. Nu se face aşa ceva, pentru că este vorba de piaţă. O parte îl suporţi o perioadă de timp, mai ales dacă piaţa este într-o perioadă proastă. Când are loc scăderea consumului, trebuie să suporţi din profitul ipotetic pe care îl ai. La un moment dat se cumulează: vine şi energia, vin şi salariile... în clipa aceea dai drumul la preţ, începi să recalculez. Gradul de suportabilitate s-a dus, eu trebuie să majorez preţurile, să spunem, cu 5%. Iar nu se poate spune că toată industria va majora cu 5%, pentru că în cazul acesta Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină. Ar însemna că industria respectivă a hotărât de comun acord, ceea ce e interzis.
Eu pot să spun: la mine în firmă eu cresc preţurile cu 7,3% pentru că aşa mi-am făcut calculele. Firma concurentă o face cu 3%. De obicei se duce după ceilalţi, dar nu se poate anunţa creşterea de preţ cât va fi pe toată ramura. Este imposibil", a explicat Sorin Minea în interviul acordat lui Val Vâlcu.
VIDEO:
Serviciile poştale, transportul aerian şi alte legume şi conserve de legume se află în topul scumpirilor înregistrate în septembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,80%, comparativ cu septembrie 2023, cel al transportului aerian cu 17,17%, iar preţul altor legume şi conserve de legume s-a majorat cu 16,28%.
În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 4,72% comparativ cu septembrie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la alte legume şi conserve de legume (16,28%), legume şi conserve de legume (13,79%) şi conserve din fructe (9,80%).
Ieftiniri au fost consemnate la făină (-13,38%), produse de morărit (-13%) şi la mălai (-12,53%).
Faţă de luna august 2024, cel mai mult s-au scumpit citricele şi alte fructe meridionale (7,48%), alte legume şi conserve de legume (5,25%) şi fructe şi conserve din fructe (3,18%). Pe de altă parte, cartofii au fost mai ieftini cu 5,23%, în septembrie 2024 faţă de luna anterioară, fructele proaspete cu 1,34% şi margarina cu 0,22%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Statele Unite și Qatarul au...
Construită inițial pentru a...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...
Rusia pare determinată să se pregătească pentru o...
Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.
India analizează posibilitatea...
Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...
Contul curent al balanţei de...
Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...
Primăria Municipiului București...
Declarația privind beneficiarul...
Permisul de conducere european...
Taxele judiciare de timbru...
Comisia Europeană lansează o...
Profitul net al Hidroelectrica...
INS a cumunicat că producţia industrială a României a...
Președintele rus Vladimir Putin...