CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
Comerțul cu zahăr, după ultimele evoluții, pare să fi luat foc, profiturile urcând exponențial.
Încă înainte de Crăciun, cristalele de zahăr străluceau, trecând de pragul de 40 de cenți pe kilogram. De atunci, creșterea rapidă a prețurilor a continuat. Creșterea bruscă a prețurilor a dus la o revenire a prețurilor mondiale ale alimentelor în aprilie. Indicele calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), bazat pe un coș de alimente de bază, a crescut cu 0,6% față de martie. Acest lucru s-a datorat unei creșteri de 17,6% a prețului zahărului în această perioadă. În același timp, prețurile la grâu și la petrol au continuat să scadă.
Prin urmare, prețul zahărului are o evoluție contrară altor materii prime agricole.
Experții spun că una din cauze ar fi graba cumpărătorilor pe piețe în ultima lună și jumătate. Cumpărători care au simțit că prețurile au un potențial de scădere și care și-au neglijat oarecum acoperirea. De asemenea speciațiștii mai spun că la aceasta se mai adaugă și balanța mondială a zahărului. Excedentul preconizat, estimat la 4 sau 5 milioane de tone, s-a topit ca zăpada la soare.
Spectrul lui El Niño
Se speculează de asemenea și veștile proaste despre recoltele viitoare. Dar spectrul El Niño se profilează din nou în buletinele de prognoză și umbrește iar orizontul. Acest fenomen meteorologic provoacă o supraîncălzire a apelor din Pacific și poate duce la secetă în India și Thailanda și la ploi abundente în Brazilia. O veste proastă pentru trestia de zahăr. Dar scenariul nu este încă scris.
Între timp, noua recoltă a început în Brazilia și se pare că nu va fi prea rea. Se așteaptă ca producția să ajungă la 38 sau chiar 40 de milioane de tone, față de 35 de milioane de tone în campania precedentă. Patria lui Pele speră să devină din nou primul producător mondial de zahăr și să își recâștige coroana, care i-a fost furată cândva de India.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...