De mâine, Germania introduce controale la frontieră. Ce promite Berlinul
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Controale la frontieră
Controale la frontieră
Decizia a fost anunțată de Ministerul de Interne duminică, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Germania introduce măsuri extinse de control la toate frontierele terestre, începând cu 16 septembrie, într-un efort de a combate criminalitatea transfrontalieră și de a limita imigrația ilegală. 

Măsuri flexibile, dar necesare

Ministerul de Interne german a precizat că poliția va efectua controale punctuale și flexibile, adaptate la nevoile actuale de securitate. Amplasarea, durata și frecvența controalelor vor depinde de situația de la fiecare punct de trecere. Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt o extindere a celor deja existente la anumite granițe, în special cu Austria și Polonia, și vor fi aplicate acum și la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda și Danemarca.

Impactul asupra traficului transfrontalier

Deși noile măsuri de securitate sunt menite să reducă numărul intrărilor ilegale în Germania, țările vecine și-au exprimat îngrijorarea privind posibilele întârzieri pe care le-ar putea provoca aceste controale. Luxembourg, Belgia și alte state învecinate se tem că măsurile vor afecta navetiștii și traficul comercial obișnuit.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a insistat că noile controale vor fi realizate în așa fel încât să aibă un impact minim asupra cetățenilor care locuiesc în apropierea frontierelor sau asupra celor care fac naveta. „Nu vor exista blocaje rutiere de lungă durată”, a declarat Faeser, subliniind importanța coordonării cu statele vecine pentru a minimiza efectele negative.

Cu toate acestea, ministerul a avertizat că perturbările nu pot fi excluse în totalitate și a sfătuit călătorii să aibă întotdeauna asupra lor un document de identitate atunci când traversează granița.

Opoziția față de controalele sporite

Nu toți sunt de acord cu aceste măsuri. Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, și-a exprimat opoziția față de decizia Germaniei de a intensifica controalele la frontieră. El a subliniat că măsura ar putea afecta grav navetiștii, în special cei peste 50.000 de germani care călătoresc zilnic în Luxemburg pentru muncă.

„Nu sunt un susținător al controalelor la frontieră, pentru că acestea perturbă viața de zi cu zi a navetiștilor”, a declarat Juncker. De asemenea, el și-a exprimat temerea că aceste acțiuni ar putea submina principiul de bază al spațiului Schengen, care permite călătoria fără restricții între statele membre.

Spațiul Schengen, în pericol?

Germania face parte din spațiul Schengen, care permite unui număr de aproximativ 420 de milioane de cetățeni din 29 de țări europene să călătorească fără a fi supuși controalelor la frontieră. Cu toate acestea, Germania a implementat deja controale temporare la unele dintre cele nouă granițe terestre, cum ar fi cea cu Austria, în încercarea de a limita migrația ilegală.

Juncker a sugerat că așa-numitele controale mobile, realizate mai departe de graniță, ar fi o soluție mai puțin perturbatoare pentru navetiști și pentru comerțul transfrontalier. De asemenea, el a recunoscut necesitatea unor controale temporare în timpul unor evenimente majore, cum ar fi campionatul european de fotbal Euro 2024, care va avea loc în Germania. Totuși, Juncker a pus la îndoială necesitatea extinderii acestora pe o perioadă mai lungă, în special ca răspuns la migrație.

Controale temporare și soluții pe termen lung

Controalele la frontieră vor fi, cel puțin inițial, implementate pentru o perioadă de șase luni, urmând ca durata acestora să fie reevaluată în funcție de evoluția situației. Germania încearcă astfel să reducă numărul de intrări neautorizate în țară, într-un context politic tensionat legat de imigrație.

Dezbaterea privind migrația a fost un subiect sensibil în Germania, iar aceste controale la frontieră vin pe fondul unei presiuni crescânde din partea unor segmente politice și a publicului larg, care cer măsuri mai stricte împotriva imigrației ilegale.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în perioada următoare și dacă noile măsuri vor reuși să îmbunătățească situația fără a afecta prea mult circulația transfrontalieră și relațiile cu statele vecine. În același timp, criticile privind impactul asupra integrării europene și asupra spațiului Schengen rămân valide, iar autoritățile europene ar putea interveni dacă situația devine prea problematică pentru funcționarea liberă a regiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel