Această decizie neobişnuită vizând reducerea producţiei, anunţată de cel mai mare producător mondial de cipuri de memorie, vine în aceeaşi zi în care Samsung a raportat o prăbuşire de 96% a profitului operaţional în primul trimestru. În primele trei luni ale acestui an, profitul operaţional al Samsung a coborât până la 600 miliarde woni (455 milioane de dolari), de la 14.120 de miliarde de woni în perioada similară a anului trecut. Este cel mai scăzut profit trimestrial raportat de Samsung în ultimii 14 ani.
Samsung a precizat că cererea pentru cipuri de memorie a scăzut dramatic în contextul unei economii mondiale care încetineşte iar clienţii îşi reduc achiziţiile de cipuri de memorie fiind concentraţi pe diminuarea stocurilor. "Ne reducem producţia de cipuri de memorie cu un nivel semnificativ, în special pentru produsele pentru care oferta este asigurată", a informat grupul sud-coreean.
Samsung nu a dezvăluit cât de mare va fi reducerea de producţiei pe care o vizează dar anunţul a trimis un semnal puternic pe piaţă având în vedere că este vorba de o companie care anterior anunţa că va face doar mici pauze pentru modernizarea liniilor de producţie dar nu o oprire completă.
Imediat după acest anunţ, cotaţia acţiunilor Samsung a crescut cu 4,5%, cel mai mare avans înregistrat pe parcursul unei singure zi după luna septembrie 2022, în tip ce acţiunile rivalului SK Hynix Inc. au crescut cu 5,6%.
"Faptul că cel mai mare producător mondial se alătură reducerilor de producţie a fost suficient pentru a creşte cotaţia acţiunilor...SK Hynix şi Micron au anunţat deja că îşi vor reduce producţia şi doar Samsung nu făcuse acest lucru. Anunţul de astăzi privind reducerea producţiei creează o perspectivă pozitivă pentru o revenire a cererii pentru cipurile de memorie în a doua jumătate a anului", susţine John Park, analist la Daishin Securities.
Chiar dacă şi-a redus producţia pe termen scurt, Samsung a informat că va face în continuare investiţii pe termen lung în infrastructură şi cercetare necesare pentru a-şi păstra avansul tehnologic. Grupul sud-coreean nu a comunicat cum vor fi afectate planurile sale de investiţii pentru 2023, după ce anterior a vehiculat planuri de investiţii de capital similare cu cele 53.100 miliarde de woni investite în 2022.
Problema pentru producătorii de cipuri de memorie provine din faptul că în perioada pandemiei producătorii de computere şi smartphone-uri şi-au făcut stocuri de cipuri de memorie pe măsură ce cererea consumatorilor pentru dispozitive electronice a explodat. Însă, ulterior, vânzările s-au prăbuşit odată cu ridicarea restricţiilor şi au scăzut şi mai mult odată cu inflaţia accelerată, majorarea dobânzilor şi alte probleme cu care se confruntă economia mondială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...