Declarațiile care au provocat creșterea acțiunilor Societe Generale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Societe Generale / FOTO: Facebook
Societe Generale / FOTO: Facebook
Declarațiile aparțin președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Au fost suficiente câteva vorba pentru ca, la bursă, acțiunea Societe Generale a crescut, marți, cu 4,1%.”.Într-un interviu acordat Bloomberg, liderul francez a anunțat că nu are nimic împotriva unei potențiale preluări a băncii franceze de către altă instituție europeană. 

Cea mai ieftină

”Este un principiu al economiei de piață. Să acționezi în calitate de european înseamnă că ai nevoie de o consolidare în calitate de european”, a spus Macron într-un interviu pentru Bloomberg.

Întrebat dacă acest lucru presupune inclusiv fuziuni transfrontaliere, președintele a răspuns „cu certitudine”. Este adevărat că Macron nu a pronunțat numele băncii Societe Generale, dar în întrebarea sa, jurnalistul a dat ca exemplu eventuala preluare a instituției bancare de către grupul spaniol Santander. 

Pe de altă parte, presupunând că o bancă franceză este cumpărată de altă unitate din Europa, Societe General ar fi cea mai ”ieftină”, cu o valoare de piață de 22 miliarde de euro, față de 80 de miliarde în cazul BNP Paribas sau 47 de miliarde la Credit Agricole SA.

Doar un foc de paie  

Contactat de BFM Bourse, purtătorul de cuvânt al Société Générale a refuzat, pentru moment, orice comentarii. Dar declarația lui Macron a reaprins speculațiile privind necesitatea unei consolidări bancare. 

„Reacția pieței la acțiunile Société Générale se datorează declarațiilor lui Emmanuel Macron, care le-a amintit, probabil, investitorilor cât de ieftine sunt acțiunile”, a explicat un analist financiar, care nu crede însă că se va merge dincolo de vorbe, spre o fuziune reală între două bănci europene din țări diferite. 

„Nu există în Europa o piață bancară unică și consolidarea transfrontalieră nu mai este la modă”, a apreciat el. Investitorii au speculat, în trecut, pe marginea unei fuziuni între Unicredit și Société Générale. Dar a fost doar un foc de paie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...

Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia

Pare să fie capăt de linie pentru colaborarea dintre...

MF vrea să se poată împrumuta mai mult de pe piețele externe

Ministerul Finanțelor Publice a decis majorarea...


pixel