Declarațiile momentului. Ciolacu, despre salarii, Legea pensiilor și gaura din buget

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a acordat un interviu postului de televiziune Antena3 CNN, în cadrul căruia a făcut câteva anunțuri importante. 

Astfel, vorbind despre eliminarea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor, șeful Guvernului de la București a subliniat că „lucrătorul nu va pierde niciun leu”, salariile urmând să fie majorate de la 4000 de lei la 4500 de lei.

Lucrătorul nu pierde nici un ban 

„După patru ani de zile de când s-au luat măsurile, s-a intrat în pandemie, nu aveai voie să lucrezi (...) în acest moment sunt investiții de 7% din PIB. Imens. De lucru are absolut toată lumea. Și Germania a mărit de trei ori salariul minim ca să-și mențină forța de muncă. Toată lumea caută forță de muncă. Nu vă supărați pe mine. Eu îți dau facilități (...) În acest moment, metrul pătrat în București cred că depășește 2000 de euro. Eu îți dau excepții ca să-mi vinzi ... Nimeni nu va fi afectat. Mai mult, ca să fiu sigur că nimeni nu este afectat, salariul minim din construcții se mărește de la 4000 de lei la 4500 de lei. Deci lucrătorul nu pierde niciun leu”, a spus premierul.

Când va fi gata noua Lege a pensiilor

În privința pensiilor, Marcel Ciolacu a spus că, prin noua Lege a pensiilor, care va fi gata la sfârșitul anului, pensiile mici vor crește cel mai mult. 

"S-au discutat principiile (legii pensiilor -n.r.). A existat un contract cu Banca Mondială. Au pus trei variante de legea pensiilor. Atât noi, cât şi Comisia considerăm că sunt inechităţi foarte mari în sistem între pensiile foarte mici şi pensiile foarte mari şi normal că se caută - şi Comisia şi toată lumea - caută un echilibru social. Şi măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA-ul, să tai puterea de cumpărare şi a celui cu 1.000 lei şi a celui cu 100.000 lei, în mod egal. Nimeni nu mai acceptă aşa ceva într-o Europa socială. În acest moment, s-au discutat principiile (legii pensiilor - n.r.). Eu doresc, eu, ca prim-ministru, doresc să trec legea pensiilor anul acesta. De la 1 ianuarie vreau să fie în vigoare", a afirmat Ciolacu, la Antena 3 CNN.

Nu putem mări cu același procent 

"Astăzi am avut o discuţie cu domnul ministru de la Fonduri şi cu doamna secretară de stat Teodora Preoteasa în ceea ce priveşte discuţiile care au fost pe legea pensiilor generale. Au fost şi discuţii pe legea pensiilor speciale, lucrul acesta îl fac în fiecare zi fiindcă sunt foarte multe provocări şi trebuie înaintat pe fiecare în parte. Avem aceeaşi viziune ca şi Comisia în ceea ce priveşte pensiile generale şi vom merge până la sfârşitul anului, astfel încât la 1 ianuarie să avem o nouă lege a pensiilor. Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari. Exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent", a explicat premierul.

Întrebat în legătură cu faptul că unele pensii vor creşte mai mult şi altele mai puţin şi care vor fi procentele de majorare, Marcel Ciolacu a precizat: "Minimum de procent (cu care vor creşte pensiile - n.r.) va fi inflaţia din anul respectiv". Întrebat dacă pensiile vor creşte doar cu inflaţia, premierul a explicat: "Minimum va fi procentul inflaţiei. Vom vedea la sfârşitul anului când vom veni cred că în luna noiembrie cu noua lege". 

Gaura din bugetul țării

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre gaura din bugetul țării noastre, dar și despre taxe și scumpiri.

"Suntem singurul stat european care are un acord de deficit excesiv din Uniunea Europeană, doar România. Suntem singurul stat care am avut o guvernare care a dus deficitul României la 9,2% , am dus datoria publică de la 37% la peste 50%. Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an și câteva luni. Din punctul meu de vedere a fost un accident politic al României.

Nimeni nu știe în acest moment unde s-au dus 200 de miliarde de lei. Pentru că a fost pandemia și nu a mai existat colectare. Ca exemplu, am făcut contractări de 1 miliard de euro pentru vaccinuri. Cu acele vaccinuri ne vaccinăm 100 de ani, singura problemă este că ele expiră. Tot felul de cheltuieli fără nicio viziune macro-economică.

Nu s-a întors nici un ban

Ne-am împrumutat, nu am colectat și am astupat niște bani pe care noi credeam că la un moment dat se întorc. Nu s-a întors nici un ban", a spus Marcel Ciolacu la Antena3 CNN.

Întrebat, în cadrul aceluiași interviu, dacă, în discuțiile avute la Bruxelles, a primit ca soluție creșterea TVA-ului în România cu 1 sau 2 procente, Marcel Ciolacu a precizat că există unele recomandări în rapoartele întocmite de Banca Mondială, FMI și Comisia Europeană. 

"Eu am spus că nu o să cresc TVA-ul la alimente și medicamente. Acest lucru va aduce austeritate ca în 2010. După o lună de zile în care sunt prim ministru, am reușit să avem TVA cu o singură cifră și o să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile", a menționat prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Pe câmp / FOTO: Freepik
Joe Biden / Donald Trump
Crește numărul locuințelor asigurate
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Transocean Barents / Foto: deepwater.com

Sonda de foraj pentru Neptun Deep a ajuns la Constanța

Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...

Tractoare / Foto: Freepik

Începe Programul Rabla pentru Tractoare

Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...

Blogger

Cum se declară veniturile din activități online

Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...

Rusia și-a asigurat livrările de gaze: China va absorbi ZECILE de miliarde de metri cubi

Rușii au tăiat gazele. Definitiv... Austriei. De ce?

Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria, o...

Președintele Braziliei Lula da Silva și soția sa Janja da Silva
Warren Buffett
ByteDance, compania mamă a TikTok

WSJ: Compania mamă a TikTok, evaluată de 300 miliarde dolari

ByteDance Ltd., compania-mamă a TikTok, și-a stabilit o...

Casa Albă

Trump a ales la Energie un patron din industria petrolului

Președintele ales Donald Trump a anunțat că omul de...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Selecție a celor mai interesante știri ale zilei.

Steagul Ungariei / Foto: kormany.hu
Meciul de box dintre Mike Tyson și Jake Paul / Captură video
Gazprom
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe
WhatsApp / Foto: Freepik

WhatsApp introduce o funcție așteptată de toată lumea

WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...

Sebastian Burduja
Contor electric

România, din nou cu cel mai mare preț la energie din Europa

Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...

În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer

Trump a băgat spaima în companiile farmaceutice

Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...

Marcel Ciolacu
Bursa de Valori București
Uniunea Europeana
Rompetrol

Profitul operaţional al Rompetrol Rafinare s-a redus cu 41%

Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...


pixel