Declinul dolarului îngrijorează pieţele, iar euro rămâne stabil în aşteptarea deciziei BCE privind dobânda

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Dolari și euro
Dolari și euro
Euro se menține stabil înaintea unei tăieri de dobândă din partea BCE, în timp ce dolarul slăbeşte, arată o analiză Reuters.

Dolarul american a pierdut teren joi, apropiindu-se de minimele ultimelor șase săptămâni, în contextul publicării unor date economice slabe din SUA, care au reaprins temerile privind o creștere economică lentă combinată cu inflație ridicată. În același timp, euro a rămas stabil, investitorii așteptând decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), unde este anticipată o reducere a dobânzii de referință.

Datele publicate miercuri au arătat că sectorul serviciilor din SUA s-a contractat în mai pentru prima dată în aproape un an, în timp ce piața muncii dă semne de relaxare. Aceste evoluții au determinat o creștere a cererii pentru obligațiunile guvernamentale americane, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani coborând la minimele ultimelor patru săptămâni.

În raport cu yenul, dolarul a scăzut ușor la 142,80 yeni, iar euro s-a menținut la 1,1424 dolari – foarte aproape de maximul atins la începutul săptămânii. Lira sterlină se tranzacționa la 1,3557 dolari.

Volatilitatea a crescut în piețe de la începutul lunii aprilie, când președintele american Donald Trump a anunțat un val de tarife comerciale aplicate unor țări din întreaga lume. Deși unele au fost ulterior suspendate, incertitudinea a dus la o scădere a apetitului pentru activele americane.

Declinul dolarului a devenit una dintre temele dominante ale anului, analiștii valutari intervievați de Reuters anticipând o continuare a tendinței, pe fondul îngrijorărilor legate de deficitul bugetar și nivelul datoriei publice din SUA. Indicele dolarului, care măsoară performanța acestuia față de un coș de șase valute majore, a scăzut cu circa 9% de la începutul anului – cel mai slab parcurs anual de după 2017.

Investitorii așteaptă acum publicarea raportului lunar privind piața muncii din SUA, pentru a evalua amploarea încetinirii. Datele preliminare oferite de ADP au arătat o creștere sub așteptări a numărului de angajați în sectorul privat în luna mai. Economiștii estimează că raportul oficial de vineri va indica o creștere de 130.000 de locuri de muncă în sectorul non-agricol, față de 177.000 în aprilie, în timp ce rata șomajului ar urma să rămână la 4,2%.

„Datele privind angajările din mai vor fi esențiale pentru a evalua dacă temerile investitorilor sunt justificate sau exagerate. Un raport slab ar putea duce la o depreciere accentuată a dolarului”, a declarat Mansoor Mohi-uddin, economist-șef la Bank of Singapore.

După publicarea datelor ADP, Trump a reluat presiunile asupra președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, cerând din nou reducerea dobânzilor. Piețele financiare au integrat deja așteptări privind scăderi cumulate de 56 puncte de bază în acest an, cu o probabilitate de 95% pentru o primă tăiere în luna septembrie, potrivit datelor LSEG.

 

Pe radarul investitorilor: Tensiunile comerciale și politica BCE

 

În alte piețe valutare, dolarul australian a crescut cu 0,22%, ajungând la 0,6507 dolari americani, iar cel neozeelandez s-a apreciat cu 0,24%, până la 0,60425 dolari.

Pe lângă SUA, investitorii urmăresc cu atenție și negocierile comerciale ale Washingtonului, aflate în impas. Trump a calificat miercuri drept „dur” pe omologul său chinez, Xi Jinping, și a afirmat că „este extrem de dificil să închei un acord cu el”, deși Casa Albă a alimentat speranțele privind o convorbire telefonică între cei doi lideri în această săptămână.

Pe plan european, toate privirile sunt ațintite asupra BCE, care este așteptată să reducă joi dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază. Investitorii caută indicii privind direcția viitoare a politicii monetare, în contextul în care ciclul de relaxare pare să se apropie de final. De la începutul anului trecut, BCE a redus de șapte ori dobânzile, încercând să susțină economia zonei euro, afectată de inflația post-pandemie și de politicile comerciale imprevizibile ale SUA.

„Prețurile mai mici la energie, stimulentele fiscale așteptate și riscurile externe în scădere justifică o abordare de tip wait-and-see în perioada următoare”, afirmă Laura Cooper, strateg la Nuveen. Totuși, spune ea, „un nou mic pas de asigurare în septembrie nu este exclus, dar va depinde de datele economice – iar riscurile par să fie înclinate în sus, pe fondul așteptărilor reduse din piață”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel