”Depozitul apocalipsei” a primit marfă nouă. Cantitate record
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Printre ghețuri / FOTO: Wikipedia
Printre ghețuri / FOTO: Wikipedia
De fapt, acolo este trecutul, prezentul și viitorul acestei planete. Dar numai părțile bune, cele care, în caz de ceva, o vor ajuta să renască.

Un depozit amenajat într-o zonă geroasă și acoperită de ghețuri, construit pentru a salva de la dispariție culturile de plante agricole din lumea întreagă. Zilele trecute,  au fost primite loturi de seminţe de la cel mai mare număr de noi contributori de până acum, informează Reuters.

Rezerva globală de seminţe din Svalbard, depozitată în grote săpate în permafrostul de pe insula norvegiană Spitsbergen, aflată la jumătatea distanţei dintre Europa şi Polul Nord, reprezintă un proiect lansat în 2008 ca o ultimă soluţie pentru băncile de gene din lume, pentru a proteja plantele în faţa riscurilor de război, boli şi schimbări climatice.

Depozitul arctic a primit de-a lungul anilor eşantioane de pretutindeni de pe glob și a jucat un rol esenţial între 2015 şi 2019 în refacerea colecţiilor de seminţe avariate în timpul războiului din Siria. Marţi, deponenţii au transportat lăzile cu seminţe până la intrarea în depozit, o structură lungă şi îngustă care iese în evidenţă de pe un versant acoperit de zăpadă.

Douăzeci şi trei de bănci de seminţe au participat la această operaţiune, nouă dintre ele pentru prima dată, acesta fiind cel mai mare număr de contributori noi cu ocazia unui singur transport, a precizat Crop Trust, un ONG care administrează depozitul împreună cu autorităţile din Norvegia.

Printre noii contributori se află bănci de seminţe din Bosnia şi Herţegovina, Camerun, Indonezia, Kazahstan, Kenya, Madagascar, Nigeria şi Zambia, au precizat reprezentanţii Crop Trust. Lăzile aduse marţi conţin seminţe ale unor plante de cultură cum ar fi fasole, orz, fasole-pestriţă, porumb, orez, mei şi sorg.

"Conservarea diversităţii genetice în această fortăreaţă din Arctica asigură adaptabilitatea şi rezilienţa culturilor noastre, garantând securitatea alimentară pentru generaţiile viitoare", a declarat directorul executiv al Crop Trust, Stefan Schmitz. Multe dintre depozitele făcute marţi reprezintă rezultatul unui proiect de biodiversitate desfăşurat timp de 10 ani şi denumit BOLD, care a fost conceput pentru a stimula securitatea alimentară şi nutriţională la nivel mondial.

După depozitul de marţi, 111 bănci de seminţe din 77 de ţări deţin o rezervă a plantelor lor în Svalbard, a anunţat Ministerul pentru agricultură şi alimentaţie din Norvegia. Camerele depozitului, care sunt deschise doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factorii de mediu din lumea exterioară, sunt menţinute la o temperatură constantă de -18 grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel