Descoperire surprinzătoare: Variola, răspândită de vikingi
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vikingii ar fi ajutat la răspândirea bolii
Vikingii ar fi ajutat la răspândirea bolii
Studii recente au scos la iveală un lucru surprinzător legat de variolă. A fost descoperit ADN-ul virusului variolei în scheletele vikingilor, ceea ce înseamnă că boala deja exista în nordul Europei în urmă cu 1400 de ani aducă cu 1000 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Observațiile ADN-ului virusului variolei în schelete au dezvăluit un fapt neașteptat: variola era deja prezentă în nordul Europei acum 1.400 de ani, cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea anterior, scrie Science & Vie.

Variola, răspândită de vikingi?

Pentru a ajunge la această concluzie, o echipă de cercetători britanici și danezi a căutat ADN-ul virusului în scheletele și dinții a 1.867 de persoane care au trăit în Eurasia și America în momente diferite: 26 au dat rezultate pozitive, iar 13 au putut face obiectul unei analize ulterioara. Și surpriză: dintre acești 13 indivizi, 11 trăiseră în nordul Europei, în vestul Rusiei sau în Marea Britanie între 603 și 1050 d.Hr.

Ce lecții am învățat în pandemiile din ultimii 100 de ani

Acest lucru se întâmplă exact în epoca vikingilor și, mai presus de toate, precedă mumia de la Vilnius cu 1.000 de ani, care până atunci conținea cel mai vechi ADN cunoscut al virusului. „Aceasta înseamnă că vikingii probabil au ajutat la răspândirea variolei ... dar nu ne spune cum s-au infectat sau cum a ajuns boala în Europa”, comentează Terry Jones, cercetător în domeniul agenților patogeni de la Universitatea din Cambridge.

Alte ipoteze privind introducerea variolei în Europa

Pe de altă parte, acest lucru pune sub semnul întrebării ipotezele introducerii odată cu revenirea cruciaților sau invazia peninsulei iberice de către mauri. Comparând ADN-ul variolei vikingilior cu cel al tulpinilor moderne, cercetătorii au descoperit și variații genetice. „Vikingii ar fi putut suferi de o formă diferită și posibil mai puțin virulentă de variolă”, concluzionează Jones.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel