Despina Ponomarenco (BREC): REIT reprezintă un model de investiții recunoscut pe plan global

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Despina Ponomeranco
Despina Ponomeranco
Prezentă la ultimele discuții ale Comisiei pentru buget și finanțe din cadrul Camerei Deputaților, moderate de Bogdan Chirieac, a fost și Despina Ponomarenco, președintele fondator al Bucharest Real Estate Club (BREC). Dezbaterile au cuprins, de această dată, reglementarea Real Estate Investment Trusts, REIT.

În alocuțiunea sa, Despina Ponomarenco a prezentat beneficiile de care vor dispune, pe de o parte, mediul privat, dar și investitorii și statul deopotrivă, odată cu inițierea acestui tip de instrument care vine în ajutorul tuturor părților implicate.

”Societățile pentru investiții imobiliare sau REIT, reprezintă un model de investiții bine consolidat și recunoscut pe plan global. Așa cum spunea și domnul Chirieac, la nivel mondial, valoarea REIT-urilor este de 3.000 miliarde de euro. În ceea ce privește statele membre UE, România, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta și Slovacia sunt singurele state care nu au reglementat un regim fiscal specific societăților pentru investiții imobiliare.”

În condițiile actuale, a unor vremuri incerte pentru economie și de fluctuații în acest sector, adoptarea acestui instrument este esențială, în opinia sa.

”Piața imobiliară s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani. Restricții din cauza pandemiei COVID, inflația, războiul de la graniță și în mod particular pentru București, blocajul urbanistic. În aceste condiții, reglementarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață. Acest sistem are multiple avantaje, atât pentru stat, dintre care menționăm, stimularea economiei prin crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor bugetare, stimularea dezvoltării pieței imobiliare și a pieței de capital în același timp. Totodată pentru micii investitori, acest instrument aduce transparență și lichiditate, diversificare și acces la sectoare specializate. Pe lângă locuințe, aceștia pot investi prin REIT în fonduri care gestionează clădiri de birouri, centre comerciale, parcuri logistice, hoteluri sau chiar proiecte de infrastructură”, a completat Despina Ponomarenco despre potențialul viitor al sectorului imobiliar românesc.

”Bucharest Real Estate Club este o asociație ce reunește întreaga industrie imobiliară, de la investitori și dezvoltatori, până la companii de construcții, arhitectură, manageri de proiect, consultanți, avocați precum și companii de facility și property managemant. Membrii asociației au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de euro și investiții în cele mai mari orașe ale țării, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța precum și altele”, a mai declarat președintele fondator al Bucharest Real Estate Club.

Urmăriți toate declarațiile din cadrul dezbaterilor la linkul de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel