În alocuțiunea sa, Despina Ponomarenco a prezentat beneficiile de care vor dispune, pe de o parte, mediul privat, dar și investitorii și statul deopotrivă, odată cu inițierea acestui tip de instrument care vine în ajutorul tuturor părților implicate.
”Societățile pentru investiții imobiliare sau REIT, reprezintă un model de investiții bine consolidat și recunoscut pe plan global. Așa cum spunea și domnul Chirieac, la nivel mondial, valoarea REIT-urilor este de 3.000 miliarde de euro. În ceea ce privește statele membre UE, România, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta și Slovacia sunt singurele state care nu au reglementat un regim fiscal specific societăților pentru investiții imobiliare.”
În condițiile actuale, a unor vremuri incerte pentru economie și de fluctuații în acest sector, adoptarea acestui instrument este esențială, în opinia sa.
”Piața imobiliară s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani. Restricții din cauza pandemiei COVID, inflația, războiul de la graniță și în mod particular pentru București, blocajul urbanistic. În aceste condiții, reglementarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață. Acest sistem are multiple avantaje, atât pentru stat, dintre care menționăm, stimularea economiei prin crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor bugetare, stimularea dezvoltării pieței imobiliare și a pieței de capital în același timp. Totodată pentru micii investitori, acest instrument aduce transparență și lichiditate, diversificare și acces la sectoare specializate. Pe lângă locuințe, aceștia pot investi prin REIT în fonduri care gestionează clădiri de birouri, centre comerciale, parcuri logistice, hoteluri sau chiar proiecte de infrastructură”, a completat Despina Ponomarenco despre potențialul viitor al sectorului imobiliar românesc.
”Bucharest Real Estate Club este o asociație ce reunește întreaga industrie imobiliară, de la investitori și dezvoltatori, până la companii de construcții, arhitectură, manageri de proiect, consultanți, avocați precum și companii de facility și property managemant. Membrii asociației au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de euro și investiții în cele mai mari orașe ale țării, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța precum și altele”, a mai declarat președintele fondator al Bucharest Real Estate Club.
Urmăriți toate declarațiile din cadrul dezbaterilor la linkul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...