Despre anul 2025. Mircea Coșea: ”România se află în fața unei revoluții!”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
În prima jumătate a anului viitor nu vor crește taxele și impozitele, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea, în opinia căruia România se află în fața unei revoluții. În cadrul emisiunii Income Magazin a postului de televiziune Antena3 CNN, el a explicat despre ce este vorba. 

În mod cert nu vor fi majorate”, a insistat profesorul în economie. ”Pentru că vor exista niște reașezări politică, pentru că există o imagine care trebuie păstrată pentru anumite personalități și așa mai departe”, a adăugat invitatul lui Adrian Măniuțiu. 

Nu se va face acest lucru 

Potrivit profesorului Coșea, ”în prima parte a anului viitor, vor apărea niște probleme. Pentru că stabilitatea pe care alegerile o vor oferi din punct de vedere politic, nu știm cum și în ce fel, nu va asigura o creștere importantă a reducerii de cheltuieli publice. Nu se poate. Această reducere înseamnă scoaterea din sistemul guvernamental a o serie întreagă de cheltuieli care țin de instituții colaterale: tot felul de instituții, agenții și altele asemenea. Dar nu se va face acest lucru”, afirmă cu convingere analistul. 

Eu nu am o astfel de garanție 

În plus, a adăugat el, ”nu se va umbla la pensii, la salarii, dar nu va exista garanția că nu va exista această promisiune că nu se vor îngheța pensiile și salariile atâta timp cât nu avem o garanție că se vor reduce cheltuielile. Iar eu nu am o astfel de garanție, de siguranță”, a subliniat Mircea Coșea. 

El a spus că, ”fără îndoială, prin deficit se poate face dezvoltare. Unele țări au făcut-o, multe țări după război. Noi nu facem însă așa ceva. Deficitul nu este pentru dezvoltare. Creșterea deficitului și menținerea lui pe o perioadă mai lungă va înrăutăți boala. România are nevoie de o reformă structurală care nu se face. Noi nu mai producem, oricât am încerca. Acum suntem în situația în care, după părerea mea, chiar dacă mai eliberăm fiscal mediul de afaceri, el nu poate să avanseze, pentru că mediul extern l-a sufocat, nu are concurenți, nu poate merge mai departe până nu face o restructurare.

Un pericol foarte mare 

Prin urmare, România este în fața unei revoluții, care ține de structura economiei, care nu se face, deocamdată. Ca atare, ne vom împrumuta în continuare și apare, din punctul meu de vedere, un pericol foarte mare. Pentru că aceste promisiuni care se fac sunt electorale. Se vorbește încă într-un limbaj electoral și este păcat, pentru că populația României a evoluat, înțelege mai mult decât înainte. Este suficient să se aplice legea cu depășirea gradului de îndatorare și atunci se blochează totul. Este de ajuns să fie o dezvoltare mai mare a conflictului pe o zonă sau alta și vor fi o mie de motive ca să nu meargă lucrurile. Este suficient să fie secetă din nou și nu va merge nimic. Suntem în situația în care politicul, natura și geopoliticul au un rol foarte mare în aceste promisiuni. Promisiunile sunt frumoase, drumul spre iad este pavat cu intenții bune, dar nu am garanția că lucrurile vor merge cum ar trebui. 

Un sistem care nu funcționează pe termen lung 

Și mai este un aspect pe care trebuie să îl abordez. Problema impozitării diferite în funcție de venituri. Ea este menită să protejeze o categorie defavorizată, ceea ce este foarte bine. Partea proastă este că o astfel de măsură nu poate funcționa pe termen lung. Pentru că se creează niște disparități mari. Înseamnă că iei de la unul și dai la altul. Este nevoie de un sistem echilibrat. Dacă s-ar uita cineva la tot ceea ce se discută astăzi în lume pe această temă, ar afla că un astfel de sistem merge vreo 10 ani, după care încep să apară disparități atât de mari, încât este foarte greu să revii pui lucrurile la punct”. a subliniat profesorul Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / FOTO: Freepik

Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...

Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Dolarul american / FOTO: Freepik

Dolarul continuă să cadă, ignorând orice acalmie

Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...

Casă de schimb valutar
Sondă / FOTO: Freepik

Piața petrolului: OPEC nu știe ce se va întâmpla cu cererea

Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...

Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Google / FOTO: Freepik

Google: Una dintre cele mai mari actualizări din ultimii ani

Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.

Freepik.com
India / FOTO: Freepik
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres

Pana de curent din Spania: Cauze tehnice, nu atac cibernetic

Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...

Banca Națională a României
Bani

Dobânzile joacă la milimetru: azi scad, mâine cine știe

Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...

Bucureștiul și-a luat bani de la bursă
Albacher
Freepik.com
România găzduiește una dintre cele mai avansate fabrici din lume pentru produse fără fum. foto: PMI
Mașini pe autostradă / Foto: Freepik
Judecătorie / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Sediul Hidroelectrica
Bursa de la București
Freepik.com

Producţia industrială a României, în declin

INS a cumunicat că producţia industrială a României a...

Vladimir Putin
Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Freepik.com
Banca Nationala a României

pixel