Destituirea lui Donald Trump. Calcule electorale, jocuri politice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg
Rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg
După trei luni de anchetă în afacerea ucraineană, Camera reprezentanților cu majoritate democrată, a votat trimiterea în judecată a președintelui Donald Trump. Cel de-al 45-lea locatar al Casei Albe va fi judecat de Senatul Statelor Unite, deși unii sugerează că nimic nu-i obligă pe senatori că organizeze un astfel de proces. 

Pentru a devenit efectivă, destituirea trebuie votată de două treimi dintre senatorii americani, adică de 67 de aleși din 100 cât numără Camera superioară a Congresului SUA. Astăzi republicanii dispun în Senat de o majoritate confortabilă - 53 de locuri, față de 47 controlate de democrați. Cu toate acestea, republicanii trebuie să atragă de partea lor 20 de senatori democrați pentru ca procedura să nu ajungă la finalul ei logic.

O misiune aparent imposibilă, dar nu trebuie uitat că numeroși senatori sunt deja în campanie electorală. În 2020, americanii vor alege nu doar un nou președinte, dar și o parte a Camerei superioare a Congresului. Deși un sondaj YouGov arată că numeroși americani sunt favorabili destituirii lui Donald Trump, cei mai mulți dintre ei locuiesc în statele puțin populate și care sunt bastioanele democraților.

În Senat, fiecare stat este reprezentat de același număr de aleși. Cei 40 de milioane de californieni au la fel cât cei 570.000 de locuitori din Wyoming. Or, analizând repartizarea pe state a alegătorilor pro și anti-Trump, se constată că în 29 din totalul de 50, majoritatea cetățenilor cu drept de vot se opun procedurii de destituire a președintelui. Mai mult, 20 de senatori republicani din statele pro-Trump vor încerca să obțină un nou mandat. Și este greu de crezut că vor ignora acest element esențial.

Citește și Destituire: Trump trimis în judecată pentru abuz de putere

Jocuri politice și calcule electorale binecunoscute la Casa Albă. Nu întâmplător Trump face din procedura de destituire una dintre principialele teme ale campaniei sale. Prin urmare, el se poate prezenta în fața Senatului fără nici o emoție. ”Rugați-vă pentru mine”, a scris joi dimineață, pe Twitter, președintele american. Dar, dacă totul decurge conform previziunilor, Trump nu va avea nevoie de vreo intervenție divină pentru a-și duce mandatul la capăt și, de ce nu, pentru a mai obține unul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel