Hotărârea adoptată de Executiv aduce o serie de modificări și completări normelor de aplicare legii privind exercitării profesiei de detectiv particular, pentru a clarifica unele aspecte în vederea obținerii atestatului de detectiv particular, precum și de a corela soluțiile normative.
Astfel, în vederea susținerii de debirocratizare a sistemului administrativ și facilitarea soluționării procedurii privind obținerea atestatului de detectiv particular sau a licenței de funcționare a societății specializate ori a cabinetului individual de detectivi particulari, printre modificări, se regăsește eliminarea obligativității de a depune, în copie, unele documente, precum actele de identitate, diplomele de studii sau actele de proprietate/folosință ale sediului și punctelor de lucru.
Modificările adoptate au impact pozitiv atât asupra persoanelor care doresc să obțină licența de funcționare, cât și asupra activității administrației publice competente cu gestionarea dosarului pentru obținerea licenței de funcționare, informează Biroul de Presă al Guvernului.
Având în vedere intervențiile legislative asupra Legii nr. 329/2003 este necesară corelarea în mod corespunzător a Normelor de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.666/2004.
Soluții normative identificate
În vederea susținerii procesului de debirocratizare a sistemului administrativ și facilitarea soluționării procedurii privind obținerea atestatului de detectiv particular sau, după caz, a licenţei de funcţionare a societăţii specializate ori a cabinetului individual de detectivi particulari, după caz, se modifică punctul 2.2. lit. b), lit. c) și lit. f) din Norme, în sensul eliminării obligativității depunerii, în copie, a următoarelor documente:
actul de proprietate sau de folosinţă pentru sediul social/administrativ şi pentru punctele de lucru;
diploma de studii pentru absolvenţii facultăţilor de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi particulari;
statutul cabinetului individual de detectiv particular.
În acest context, copii ale acestor documente urmează a fi realizate și certificate de către reprezentantul unității de poliție, originalele fiind restituie pe loc, potrivit modificării aduse punctului 2.7. din Norme. În același scop cu cel enunțat mai sus, este necesară abrogarea lit. g) din
Norme, în sensul eliminării obligativității depunerii, în copie, a actelor de identitate ale conducătorilor executivi. În mod corelativ, este necesar a fi inserată obligația inspectoratelor de poliţie judeţene sau, după caz, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti de a verifica, în evidenţele specifice, datele de identificare ale conducătorilor executivi.
În considerarea faptului că, prin adoptarea Legii nr. 385/2023, a fost eliminată obligația depunerii de către cei interesați să obțină licența de funcționare a unei adeverinţe din care să reiasă îndeplinirea funcţiei de lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării,
ordinii publice sau securității naționale cu grad de ofițer, este necesară modificarea, în mod corespunzător, a punctului 2.2. lit. c) din Norme, care
prevede obligația instituită în sarcina conducătorilor societăților specializate de detectivi particulari interesați să obțină licența de funcționare, de a depune o adeverință din care să reiasă că au îndeplinit funcţia de lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice ori siguranţei naţionale cu grad de ofiţer.
Raportat la dispozițiile punctului 2.21. din Norme, este necesară abrogarea punctului 2.2. lit. h) din același act normativ, în sensul eliminării obligației de a depune copia certificatului de înregistrare a societăţii la oficiul registrului comerţului având în vedere faptul că inspectoratele de poliţie judeţene sau, după caz, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au obligația de a verifica, în evidenţele specifice, dacă obiectul de activitate al societăţilor specializate şi al cabinetelor individuale de detectivi particulari este unic.
Totodată, în acord cu modificările aduse de Legea nr. 385/2023, prin care sintagma ,,siguranţă naţională” a fost înlocuită în tot cuprinsul legii cu
sintagma ,,securitate naţională”, se impune introducerea unei dispoziții similare în cuprinsul Normelor, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...
Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...
Grupaj de ştiri.
Registrul Comerţului...
Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...
Implicarea indigenilor în...
Este un proiect de hotărâre...
Banca Națională a României a...