Dezamăgiți, parizienii fug din capitala Franței
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe o stradă din Paris
Pe o stradă din Paris
În șase ani, capitala Franței a pierdut 0,6% din locuitori, în special din cartierele centrale.

O tendință care se confirmă de la an la an și care a prins viteză în perioada pandemia de Covid-19. Parisul nu mai atrage la fel de mult ca înainte. Chiar și cei mai consecvenți parizieni nu mai par atât de convinși să rămână în capitală. Este ceea ce reiese din raportul demografic anual al Institutului Național de Statistică și Studii Economice (Insee), analizat în detaliu de cotidianul Le Parisien. 

La 1 ianuarie 2024 (populație legală 2021), Parisul va număra doar 2.133.111 de locuitori, cu 0,6% mai puțin decât în urmă cu șase ani. În total, între 2015 și 2021, 73.377 de parizieni au decis să părăsească orașul. Între 2020 și 2021, primul an al pandemiei de Covid-19, au plecat  12.795 de parizieni. 

„Un mit complet învechit”

De vină este, pentru unii, absența vegetației, problemele de transport pentru alții, dar mai ales costul vieții sau chiriile prea scumpe. „Plec la Bordeaux. Nu-mi mai place Parisul. Nu este un oraș foarte frumos”, spune un student la matematică pentru Le Parisien. Ce spun aleșii? Că aceste date nu sunt deosebit de „relevante”. În orice caz, așa consideră primarului socialist din Paris Centre, Ariel Weil. El adaugă: „Ceea ce ne preocupă este mai degrabă să creăm locuințe sociale, familiale, pentru a primi la noi în oraș părinți și copii. Sincer, pentru un număr atât de mic de locuitori, aceste cifre nu sunt foarte relevante”.

Cu toate acestea, INSEE este clar: aceasta este o „tendintă puternică”, și este de câțiva ani. Tinerii intervievați își confirmă dezamăgirea față de capitală: „E murdar, nu mai e prea distractiv […] Nu-mi mai place acest oraș, abia aștept să mă întorc în provincie. Parisul m-a dezamăgit atât de mult”, se plânge acest student sosit la Paris în urmă cu cinci ani. Cel care a văzut capitala „ca pe un ideal” a devenit rapid dezamăgit. „Este un mit complet învechit”, spune el.

Primăria arondismentului 7 invocă două argumente: o „politică anti-familie” care îi determină pe oameni să părăsească Parisul, dar și o „politică de supraturism a orașului, în care locuitorii cartierelor centrale sunt primele victime” .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel