Diamantele au o mare problemă, sunt prea multe

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cea mai mare mină de diamante roz din lume şi-a închis porţile
Cea mai mare mină de diamante roz din lume şi-a închis porţile
Într-unul dintre cele mai mari safe-uri de diamante din lume, care este ascuns în interiorul unui complex de birouri a cărui localizare nu este dezvăluită și care se află la periferia prăfuită a capitalei Botswanei, pietrele prețioase continuă să se adune.

Proprietarul, acestui adevărat tezaur al lui Ali Baba, este celebra companie De Beers care exploatează diamantele din mine și vinde la licitație cele mai multe astfel de pietre prețioase din sudul Africii aproape că nu a mai reușit să vândă nimic din luna februarie și până acum. Nici rușii de la rus Alrosa PJSC nu au reușit să facă mare lucru. 

Acum, pe măsură ce restricțiile de coronavirus care au înghețat industria mondială de luni de zile încep să se relaxeze, diamantele nevândute prezintă o dilemă: cum să reducem stocurile în valoare de miliarde de dolari fără a submina recuperarea.

Pandemia a devastat industria diamantului. Magazinele de bijuterii și-au închis ușile, artizanii indiane care taie și lustruiesc pietrele au fost nevoiți să rămână acasă, iar De Beers a trebuit să-și anuleze vânzarea din martie, deoarece cumpărătorii nu au putut călători pentru a vedea marfa.

De Beers și Alrosa și-au mutat atenția pentru a-și apăra piața. Minele au refuzat să reducă prețurile, permițând în schimb cumpărătorilor libertatea fără precedent de a reface contractele de cumpărare a pietrelor. De asemenea, au redus producția în efortul de a controla nivelul stocurilor. Cu toate acestea, diamantele continuă să se acumuleze.

Cei mai mari cinci producători se află probabil pe exces de stocuri în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari, potrivit Gemdax, o firmă de consultanță specializată. Cifra ar putea ajunge la 4,5 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, sau aproximativ o treime din producția anuală de diamante brute.

„Au încercat să restricționeze oferta de diamante brute pentru a proteja piața și a proteja valoarea”, a spus Anish Aggarwal, partenerul Gemdax. „Întrebarea va fi, cum se va desfășura această lichidare a stocurilor? Pot minerii să elimine stocurile și să protejeze piața? ”

După ce a fost forțat să anuleze evenimentul din martie, De Beers a reușit să dețină o vânzare în luna mai, dar nu a anunțat rezultatele așa cum se întâmplă de obicei. Potrivit oamenilor familiarizați cu situația, vânzarea a dat aproximativ 35 de milioane de dolari. Anul trecut, vânzarea a fost de 416 milioane USD.

Un uriaș diamant albastru a fost descoperit într-o mină din Africa de Sud

Următorul mare test pentru industrie va veni la sfârșitul acestei luni, cu vânzarea următoare anunțată de De Beers. Compania va face compromisuri neobișnuite pentru a atrage clienți, inclusiv prin a permite vizualizarea de diamante în afara Botswanei. Cumpărătorilor li se va permite în continuare să refuze bunurile pe care le-au contractat pentru a le cumpăra.

Clienții lui De Beers, dintre care unii au fost profund frustrați de unele dintre metodele de vânzare ale companiei în ultimii ani, au salutat noile inițiative.

Cu toate acestea, în timp ce De Beers și Alrosa s-au declarat ferme în ceea ce privește prețul - chiar refuzând abordările clienților care se oferă să cumpere în condiții speciale - producătorii de diamante mai mici au scăzut prețurile.

Producătorii tineri de diamante, dintre care unii se luptau deja pentru a supraviețui chiar dinainte de pandemie, au oferit reduceri abrupte de până la 25% în centre comerciale precum Anvers. Acest lucru va face dificil pentru marile companii să convingă marii cumpărători să vină la masa negocierilor.

Producătorii de diamante se confruntă cu „o problemă dublă, prețurile slabe și o scădere accentuată a volumelor de vânzări la o scară ce amintește de criza din 2008-09”, spune analistul Societe Generale, Sergey Donskoy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel