DIICOT: Informații secrete, furnizate Gazprom de către angajațiii NIS Petrol
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom / Foto: Arhivă
Opt persoane au fost conduse la audieri în urma percheziţiilor efectuate luni în Bucureşti şi Timişoara într-un dosar privind divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transferul neautorizat de date informatice.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu DCCO şi BCCO Timişoara au efectuat nouă percheziţii în Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţionale.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse la DIICOT pentru audieri, precizează sursa citată.

Cu privire la patru dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), acuzaţiile vizează infracţiunile de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Procurorii spun că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale, aceştia au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Cercetările sunt continuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara.

Procurorii DIICOT au descins, luni, în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, în cadrul unei anchete penale ce vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Potrivit acestora, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi.

Citește și:

Gazprom. Livrările de gaze. Riscuri după eliminarea Rusiei din SWIFT

Gigantul rus Gazprom a anunţat duminică că exporturile ruse de gaze naturale către Europa, via Ucraina, continuă normal, fiind în linie cu cererile clienţilor, relatează Reuters.

Compania menţionează că cererile de gaze pe această rută sunt de 107,5 milioane metri cubi, duminică.

Ce riscă Gazprom după eliminarea băncilor din SWIFT

Întreruperea accesul Rusiei la SWIFT ridică întrebări pe piețele de petrol și gaze cu privire la capacitatea producătorilor de energie precum Gazprom, Gazprom Neft și RusHydro, de a trimite și primi plăți. 

Sancțiuni suplimentare pentru a interzice Rusiei accesul la SWIFT paralizează rețeaua bancară a Rusiei și accesul la fonduri, dar are repercusiuni economice globale. 

În cadrul sancțiunilor anterioare, SUA au prevăzut derogări pentru plățile în domeniul energiei, o derogare a Departamentului Trezoreriei permițând continuarea tranzacțiilor "legate de energie" cu cinci dintre băncile rusești sancționate până la 24 iunie.

SUA și UE au decis eliminarea din SWIFT

În această dimineață însă, țările occidentale au convenit să excludă unele bănci rusești din sistemul de mesagerie SWIFT, utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari între băncile din întreaga lume, izolând și mai mult economia și sistemul financiar al Rusiei. 

De asemenea, națiunile au declarat că vor acționa împreună pentru a impune "măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre". 

Germania a lăsat deoparte restricțiile privind exporturile de arme către zonele de război și a declarat că va furniza Ucrainei arme pentru câmpul de luptă, inclusiv rachete antiaeriene Stinger. De asemenea, ia măsuri pentru a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel