De la o afacere de familie, la o avere de 14 miliarde de euro. Familia care domină industria lactatelor în lume

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Francezii de la Lactalis domină industria mondială a lactatelor
Francezii de la Lactalis domină industria mondială a lactatelor
Familia Besnier a transformat ceea ce a început ca o afacere artizanală de fabricare a brânzeturilor în nord-vestul Franței în Groupe Lactalis, una dintre cele mai mari companii alimentare globale.

Afacerea familială franceză de produse lactate valorează acum aproape 14 miliarde de euro din vânzările de brânză

În Franța se află cea mai bogată persoană din lume, cea mai bogată femeie și, în prezent, cea mai mare avere din domeniul produselor lactate.

De-a lungul a trei generații, secreta familie Besnier a transformat ceea ce a început ca o fabrică artizanală de brânzeturi din nord-vestul Franței în Groupe Lactalis, una dintre cele mai mari companii alimentare globale. 

Cei trei frați care dețin producătorul - Jean-Michel, 55 de ani, Emmanuel, 52 de ani, și Marie, 42 de ani - au acum o avere totală de 14,7 miliarde de dolari (13,4 miliarde de euro), potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Averea lor eclipsează averile din industria laptelui, precum cea a canadianului Lino Saputo și a americanului Jim Leprino.

Producătorul s-a confruntat cu dificultăți în a transfera costurile mai mari cu peste 20%, în pofida eforturilor semnificative de creștere a competitivității, a declarat Lactalis. Cu toate acestea, compania a subliniat că a devenit a zecea cea mai mare companie alimentară din lume în funcție de vânzări, chiar în fața rivalului Danone și în urma Heineken. 

Averea lui Besnier ilustrează amploarea globală a unui grup de ultra-bogați din Franța. Pentru familia Besnier, creșterea a adus și mai multă atenție. Lactalis a început să publice rezultatele financiare în 2018, anul în care o criză legată de laptele praf pentru copii contaminat cu salmonella l-a adus pe Emmanuel Besnier, directorul general, într-o furtună politică și mediatică. 

În februarie, compania a fost acuzată de omisiune de rechemare, înșelăciune agravată și vătămare involuntară în Franța și i s-a ordonat să pună deoparte 600.000 de euro până la finalizarea anchetei.

Presiuni

În ultimele săptămâni guvernul francez a început să încurajeze producătorii de alimente să reducă prețurile materiilor prime pentru produsele lor. Inflația a contribuit la creșterea veniturilor Lactalis cu 28% anul trecut, până la 28,3 miliarde de euro, în timp ce costurile mai mari au dus la scăderea profitului net cu 14%, până la 384 milioane de euro, și au redus randamentul la 1,4%. 

Lactalis se străduiește să își schimbe reputația de a fi zgârcit cu fermierii. Aceasta a declarat că a plătit anul trecut prețuri mai mari decât concurenții pentru lapte, în încercarea de a ajuta producătorii să combată inflația.

Lactalis a parcurs un drum lung din 1933, când fondatorul Andre Besnier a făcut primele 17 brânze camembert folosind lapte colectat în apropierea orașului său natal din vestul țării, Laval, unde compania își are încă sediul. 

Lactalis a urcat în fruntea clasamentului anual Global Dairy Top 20 al Rabobank în 2021, depășind Nestlé, după ce a acceptat să cumpere afacerea de brânzeturi naturale a Kraft Heinz. Compania franceză nu a obținut Philadelphia în cadrul tranzacției. 

În România, Lactalis deține Albalact, Covalact, Dorna Lactate și Parmalat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel