Directiva muncitorilor digitali. Ministrul Muncii: Avem nevoie de stabilitate pentru angajați

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
EXCLUSIV
La dezbaterea organizată de DCMedia Group ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat despre implementarea unor directive din domeniul digitalizării.

Elena Cristian a spus că digitalizarea economiei a creat și o nouă categorie de muncitori, cei de pe platformele digitale. La nivel european se discută despre Directiva Platform Workers, mai exact, care ar trebui sa fie statutul acestor lucrători. În acest context, Elena Cristian l-a întrebat pe ministrul Budăi: ”Care este poziția Romaniei, dat fiind că în cazul nostru știm că există legislație care prevede clar condițiile și responsabilitățile pentru persoanele care activează pe platformele de ridesharing?”

Ministrul muncii a răspuns că: ”Chiar acum la Luxemburg am avut o discuție extrem de activă asupra acestei directive. Practic, în propunerea de directivă se caută modalități de a se ține pasul cu schimbările rapide de care am vorbit anterior, schimbări care cu siguranța afectează chiar și piața în ceea ce privește desfășurarea activității prin intermediul platformelor digitale. Am avut și discuții în țară în legătură cu aceste platforme. Noi agreăm în general propunerile din directive, perspectiva edificării de modalități pentru a tine pasul cu schimbările care afectează piața muncii, iar noi vom adapta an de an această directivă. Avem o oarecare nevoie de stabilitate pentru angajați, de edificare a condițiilor și riscurilor, până la urmă,  de securitate și sănătate pentru angajați și de a avea o formă de protecție socială, dar și o asigurare socială care să-i asigure, la vârsta pensionarii, dreptul de a ieși la pensie. În acest moment, aceste lucruri încă nu există și suntem în dicuții inclusiv cu aceste platforme. Suntem în aceste discuții inclusiv cu astfel de platforme”.

Youtube video image

Citește și: Polonia: Autoritatea de Concurenţă investighează Glovo şi Uber Eats

Autoritatea de Concurenţă din Polonia (UOKiK) a anunţat că investighează plângerile împotriva Glovo şi Uber Eats, după ce clienţii au reclamat că au avut probleme în a-şi obţine banii înapoi pentru comenzile anulate sau au fost nevoiţi să plătească mai mult decât li s-a spus iniţial, transmite Reuters.

Reprezentanţii Uber Eats şi Glovo nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Uber Eats şi Glovo sunt aplicaţii mobile folosite pentru a comanda mâncare sau cumpărături din magazine, cu livrare la o adresă dată. Popularitatea lor a crescut în urma pandemiei.

"Monitorizăm cu atenţie practicile privind solicitările şi plângerile clienţilor. De exemplu, consumatorii se plâng de informaţiile incorecte privind preţul", a afirmat directorul UOKiK, Tomasz Chrostny.

Companiile ar putea fi amendate cu 10% din veniturile anuale, a precizat, UOKiK.

Probleme și în Olanda

Pe de altă parte, Uber a anunţat că va face apel la decizia unui tribunal olandez care a stabilit că şoferii sunt angajaţi ai companiei şi nu contractori independenţi care folosesc platforma companiei de ride-hailing. "Suntem dezamăgiţi de această decizie deoarece ştim că majoritatea covârşitoare a şoferilor vor să rămână independenţi", a afirmat directorul Uber pentru Europa de Nord, Maurits Schoenfeld.

Anterior, un tribunal olandez a decis că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi, fiind îndreptăţiţi să beneficieze de drepturi salariale extinse.

Acord în Marea Britanie 

Decizia din Olanda vine după o altă victorie majoră pentru sindicate: cei peste 70.000 de şoferi Uber din Marea Britanie vor primi salariul minim şi vor beneficia de concedii plătite şi drepturi de pensie, ca parte a acordului companiei de ride-hailing, care a pierdut procesul de la Curtea Supremă de Justiţie, de a acorda drepturi angajaţilor.

Acordul din martie din Marea Britanie clasifică şoferii Uber ca lucrători îndreptăţiţi să beneficieze de mai puţine drepturi decât cei clasificaţi ca angajaţi, cărora le sunt garantate concediul de boală şi cel parental. Până acum, şoferii Uber erau consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă. Uber are aproximativ 70.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.

Tribunalul districtual din Amsterdam a fost de partea Federaţiei sindicatelor comerciale olandeze, care au argumentat că şoferii Uber sunt de fapt angajaţi ai unei companii de taxi şi ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi şi aceeaşi plată ca alţi lucrători din sector.

Conform tribunalului, şoferii care transportă pasageri prin aplicaţia Uber beneficiază de contractul colectiv de muncă pentru transportul cu taxi. Citeșe mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel