Dispozitivele conectate vor deveni mai deștepte. La Las Vegas începe ”balul” tehnologiilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Consumer Electronics Show / FOTO: https://www.facebook.com/CES
Consumer Electronics Show / FOTO: https://www.facebook.com/CES
Marea mesă anuală a tehnologiilor, CES, se va deschide marți la Las Vegas sub semnul inteligenței artificiale esențiale, chemată să facă produsele electronice, deja foarte sofisticate, mai „inteligente” și chiar mai „umane”.

Problema de la Consumer Electronics Show din acest an este „cum este integrată IA” în tehnologiile existente, a declarat Adam Burden, director de inovare la Accenture. "IA nu este folosită pentru a crea supraoameni. Îi va face pe oameni mai buni", spune el.

La ediția din 2024 a CES, roboții vor putea, grație IA, să interacționeze mai bine, oglinzile vor fi tot mai perspicace, mașinile mai intuitive. Peste 3.500 de expozanți și aproximativ 130.000 de participanți sunt așteptați în orașul cazinourilor în perioada 9-12 ianuarie.

„Chinezii se întorc”, a asigurat Gary Shapiro, președintele Asociației pentru Tehnologia Consumatorilor (CTA), care organizează CES. Vor fi 500 de expozanți din China, mult mai decât înainte de Covid-19.

Nu vor lipsi, firește, marile nume ale sectorului, precum Amazon, Google, Intel, Samsung, Sony și TikTok, dar CES rămâne, înainte de toate, o oportunitate pentru start-up-uri de a străluci, amintește Carolina Milanesi, de la Creative Strategies.

„Numeroși au fost observatorii care au crezut că multe companii nu vor reveni după criza de sănătate, dar firmele mici care nu au puterea de a-și organiza propriile evenimente vin la CES și generează trafic”, explică analistul.

De la echipamente industriale la aspiratoare, algoritmii ocupă un loc tot mai mare în electronică. Dar apariția IA generativă promite să transforme și mai mult dispozitivele obișnuite. Până acum, inteligența artificială a făcut posibilă în principal procesarea datelor la scară largă, „într-un mod oarecum static”, își amintește șeful Accenture.

Programele IA generative, popularizate de ChatGPT în ultimul an, merg mai departe. Ele produc text, imagini sau sunet la cerere. "Vor fi asistenți personali bazați pe inteligență artificială integrați în vehicule, în robotică. Vor fi capabili să simtă ce se întâmplă în jurul lor, inclusiv emoțiile, și să își adapteze răspunsul la acele date. (...) Vor fi în măsură să dea sfaturi și, de asemenea, să îndeplinească anumite sarcini”, precum rezervarea unei mese la restaurant, prezice Adam Burden.

Se mizează pe IA pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Inteligența artificială va putea detecta vigilența șoferului pe baza expresiei faciale, a privirii”. „Mașinile au devenit platforme software rulante sau electronice montate pe roți”, este de acord Avi Greengart. „Vor fi o mulțime de anunțuri pe această temă”.

O secțiune uriașă a CES este de fapt dedicată vehiculelor personale, industriale și agricole în căutarea autonomiei, motocicletelor și bărcilor conectate și a programelor de calculator devenite esențiale în toate modurile de transport.

Iar fanii ecranelor de înaltă performanță și ai electrocasnicelor vor putea descoperi cele mai recente evoluții în televizoare și alte echipamente casnice. „Va fi anul difuzoarelor IA, al mașinii IA, al bucătăriei IA, al patului IA, al căștilor IA...” râde Avi Greengart. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel