Dividende 2019. Guvernul pune bețe în roate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Procedura se complică
Procedura se complică
Legea societăților va fi modificată, astfel că împărțirea profitulului unei firme sub formă de dividente va fi îngreunată. Schimbările preconizate de Guvern vizează societățile care distribuie dividende trimestrial, dar și cele care, anul trecut, au înregistrat pierderi. Pentru a intra în vigoare, ele trebuie aprobate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial.

Executivul a elaborat un proiect de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Printre actele normative care vor fi revizuite se numără Legea societăților, dar și cea a contabilității. Publicația Avocatnet, care a intrat în posesia documentului, prezintă câteva dintre modificările avute în vedere.

1. Fără împrumuturi către acționari dacă dividendele se împart trimestrial. Excepție fac avansurile acordate pentru desfășurarea activității economice. În cazul nerespectării interdicției, amenda va fi de 10%-20% din suma acordată ca dividende.

Citește și Guvernul shimbă IAR regulile. Mai multe legi importante vor fi modificate

2. Firmele cu pierderi în ultimii cinci ani nu vor mai putea distribui dividende. Mai precis, este vorba de rezultatul cumulat pe ultimii cinci ani. Chiar dacă, la sfârșitul exercițiului financiar au înregistrat profit, dar suma finală este pe minus, firmele vor trebui, mai întâi, să acopere pierderile contabile raportate. În caz contrar, amenda va fi de 5%-10% din suma distribuită ca dividende cu încălcarea regulii.

Pe de altă parte, proiectul de ordonanță a Guvernului include și prevederi referitoare la restituirea impozitului pe dividende plătit în plus, când se fac regularizări după împărțiri trimestriale de dividende. În acest caz, firma plătește, la acordarea dividendelor trimestriale, un impozit pe o sumă mai mare și este necesară o procedură  care să permită, la încheierea exercițiului financiar și după regularizări, recuperarea banilor plătiți în plus ca impozit. Procedura va fi stabilită prin ordin al Fiscului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel