Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Romgaz
Romgaz
Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

Potrivit unui comunicat al Depozitarului Central, dividendele vor fi distribuite în perioada 26 iulie 2024 - 26 iulie 2027.

Beneficiarii Dividendelor

Acționarii care beneficiază de aceste dividende sunt cei înregistrați în registrul acționarilor emitentului la data de 5 iulie 2024. Plata dividendelor către acești acționari va începe de la 26 iulie 2024.

Modalități de încasare 

Acționarii care sunt clienți ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare și registru al Depozitarului Central își pot încasa dividendele prin intermediul acestuia.

Pentru acționarii care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se va efectua astfel:

- Prin transfer bancar: pe baza solicitărilor transmise de acționari.

- În numerar: la ghișeele bancare ale BRD - Groupe Societe Generale din întreaga țară.

Modificări legislative 

"Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor și a oricăror alte sume cuvenite deținătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central și al participanților la sistemul de compensare-decontare și registru'', se arată în comunicatul Depozitarului Central.

Rezultate financiare 

Grupul Romgaz a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 1,24 miliarde lei, mai mare cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri, de 2,27 miliarde lei, a scăzut însă cu 21,86% comparativ cu acelaşi interval din 2023, ca urmare a diminuării volumelor de gaze livrate de 6,68%, scăderii producţiei de energie electrică cu 18,33% şi a reducerii veniturilor din servicii de înmagazinare cu 9,1%.

Totodată, veniturile din vânzarea gazelor naturale reprezintă aproximativ 85% din cifra de afaceri totală a primului trimestru din 2024, cele din vânzarea energiei electrice - 4,8% iar veniturile din servicii de înmagazinare aproximativ 6%.

În același timp, prețul acțiunilor Romgaz a avut, în primul trimestru din 2024, o evoluţie uşor oscilantă, însă în creştere (+13,22%), între valoarea minimă a perioadei înregistrată în prima zi de tranzacţionare a anului de 49,55 lei şi valoarea maximă a perioadei de 56,10 lei, atinsă în ultima zi de tranzacţionare din luna martie. Valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor în primul trimestrul al anului 2024 a fost de 51,9 lei/acţiune.

Producție 

Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producţie totală de hidrocarburi de 8,36 barili echivalent petrol (BEP), cu 4,56% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,30 milioane bep (+4,39%), iar producţia de condensat de 62.000 bep (plus 32,46%).

Gazele naturale din producţia internă valorificate au totalizat 1,208 miliarde mc, în scădere cu 7,17% comparativ cu primul trimestru din 2023. Producţia de energie electrică s-a ridicat la 263,8 GWh (minus 18,33%).

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, cu o participaţie la capitalul social de 70,0071%. Din 12 noiembrie 2013, acţiunile emise de SNGN Romgaz sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti. Totodată, acţiunile societăţii sunt suport pentru certificate globale de depozit (GDR-uri) emise de The Bank of New York Mellon, GDR-uri care se tranzacţionează pe Bursa de Valori Londra. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel