Doar 0,50% din PIB a ajuns la cercetare-dezvoltare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cheltuielile de cercetare - dezvoltare au reprezentat anul trecut 0,50% din PIB, din care pentru sectorul privat 0,29% şi pentru sectorul public 0,21%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. În 2017, România a cheltuit 4,317 miliarde lei pentru activitatea de cercetare - dezvoltare.

La finele anului trecut, îşi desfăşurau activitatea în cercetare - dezvoltare 44.801 salariaţi, număr în uşoară creştere faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2016.

În 2017, au fost cheltuite pentru activitatea de cercetare - dezvoltare în cele patru sectoare de performanţă 4,317 miliarde lei, din care peste 3,924 miliarde lei cheltuieli curente, respectiv 90,9%, şi 392,5 milioane lei cheltuieli de capital, respectiv 9,1%.

Cheltuielile cu cercetarea aplicativă au reprezentat 62% din cheltuielile totale pentru activitatea de cercetare - dezvoltare, înregistrând o creştere de 8 puncte procentuale, comparativ cu cheltuielile din anul 2016. Cheltuielile cu cercetarea fundamentală au înregistrat o creştere de 14,2 puncte procentuale în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare - dezvoltare, comparativ cu anul 2016, respectiv de la 5,1% la 19,3%. Cheltuielile cu dezvoltarea experimentală au scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 21,1% la 18,7%.

După sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare - dezvoltare, în anul 2017, sursele de la întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 53,2%, urmate de fondurile publice, respectiv 34,8%.

În cadrul sectoarelor de performanţă, din fondurile publice, cele mai mari sume au primit unităţile din sectorul guvernamental (77,8%), urmate de unităţile din sectorul învăţământ superior (50,4%). Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (39,4%), sectorul guvernamental (36,1%) şi sectorul învăţământ superior (24%).

După nivelul de pregătire profesională, din numărul salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare la sfârşitul anului trecut, 38.125 aveau studii superioare (85,1% din total), iar 6.676 aveau alt nivel de pregătire, exclusiv superioară (14,9%).

În 2017, numărul persoanelor cu studii doctorale şi postdoctorale care lucrau în activitatea de cercetare-dezvoltare a fost de 18.916, în creştere uşoară faţă de anul 2016. Din numărul persoanelor cu studii doctorale şi postdoctorale, 9.228 au fost femei.

Pe categorii de ocupaţii, în anul 2017, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători 61,1% din total, respectiv 27.367 salariaţi, în scădere cu 434 salariaţi, comparativ cu anul 2016. Ponderea categoriei "tehnicieni şi asimilaţi" a fost de 13,9%, respectiv 6.221 salariaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel