La finele anului trecut, îşi desfăşurau activitatea în cercetare - dezvoltare 44.801 salariaţi, număr în uşoară creştere faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2016.
În 2017, au fost cheltuite pentru activitatea de cercetare - dezvoltare în cele patru sectoare de performanţă 4,317 miliarde lei, din care peste 3,924 miliarde lei cheltuieli curente, respectiv 90,9%, şi 392,5 milioane lei cheltuieli de capital, respectiv 9,1%.
Cheltuielile cu cercetarea aplicativă au reprezentat 62% din cheltuielile totale pentru activitatea de cercetare - dezvoltare, înregistrând o creştere de 8 puncte procentuale, comparativ cu cheltuielile din anul 2016. Cheltuielile cu cercetarea fundamentală au înregistrat o creştere de 14,2 puncte procentuale în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare - dezvoltare, comparativ cu anul 2016, respectiv de la 5,1% la 19,3%. Cheltuielile cu dezvoltarea experimentală au scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 21,1% la 18,7%.
După sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare - dezvoltare, în anul 2017, sursele de la întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 53,2%, urmate de fondurile publice, respectiv 34,8%.
În cadrul sectoarelor de performanţă, din fondurile publice, cele mai mari sume au primit unităţile din sectorul guvernamental (77,8%), urmate de unităţile din sectorul învăţământ superior (50,4%). Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (39,4%), sectorul guvernamental (36,1%) şi sectorul învăţământ superior (24%).
După nivelul de pregătire profesională, din numărul salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare la sfârşitul anului trecut, 38.125 aveau studii superioare (85,1% din total), iar 6.676 aveau alt nivel de pregătire, exclusiv superioară (14,9%).
În 2017, numărul persoanelor cu studii doctorale şi postdoctorale care lucrau în activitatea de cercetare-dezvoltare a fost de 18.916, în creştere uşoară faţă de anul 2016. Din numărul persoanelor cu studii doctorale şi postdoctorale, 9.228 au fost femei.
Pe categorii de ocupaţii, în anul 2017, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători 61,1% din total, respectiv 27.367 salariaţi, în scădere cu 434 salariaţi, comparativ cu anul 2016. Ponderea categoriei "tehnicieni şi asimilaţi" a fost de 13,9%, respectiv 6.221 salariaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...