Document. Cifre oficiale de la Ministerul Finanţelor privind execuţia bugetului asigurărilor sociale de stat şi pentru şomaj pe anul 2023

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Ministerul Finanţelor a pus în procedura de transparenţă un proiect de Lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023.

Contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat şi contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023 sunt elaborate în conformitate cu prevederile art.56 alin.(1) și alin.(3), art.57 lit.a) și lit.b) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza situațiilor financiare anuale prezentate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, informează instituţia.

 

Situaţia actuală

 

"Contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat şi contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023 sunt întocmite în structura bugetului aprobat prin Legea nr.369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Obiectivele importante ale construcţiei bugetare pe anul 2023 au fost aplicarea prevederilor legislației din domeniul pensiilor și asigurărilor sociale și ale Programului de guvernare pe anii 2023-2026.

Execuţia bugetului asigurărilor sociale de stat s-a realizat pe structura bugetului aprobat pe anul 2023, detaliată la venituri pe capitole, subcapitole şi paragrafe, iar la cheltuieli detaliată pe părţi, capitole, subcapitole, paragrafe, titluri, articole şi alineate, după caz.

Veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 s-au constituit în baza Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare și Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Execuţia bugetului asigurărilor pentru şomaj s-a realizat pe structura bugetului aprobat pe anul 2023 detaliată la venituri pe capitole, subcapitole şi paragrafe iar la cheltuieli detaliată pe părţi, capitole, subcapitole, paragrafe, titluri, articole şi alineate, după caz.

Veniturile şi cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj s-au constituit în baza Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare și Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, cu modificările ulterioare.

Veniturile şi cheltuielile Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2023 sunt prevăzute în bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023 în conformitate cu Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare.

În anul 2023, contul de execuție a bugetului asigurărilor pentru şomaj cuprinde şi execuţia instituţiilor publice finanţate parţial din venituri proprii care, conform legislaţiei în vigoare, reprezintă sumele alocate pentru centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care funcţionează în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prevederile proiectului de lege

 

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 sunt în sumă de 110.065,6 milioane lei, iar cheltuielile totale în sumă de 112.064,7 milioane lei, rezultând un deficit în sumă de 1.999,1 milioane lei. Execuţia sistemului public de pensii s-a realizat astfel: venituri în sumă de 109.844,5 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 111.913,6 milioane lei, rezultând un deficit în sumă de 2.069,1 milioane lei.

Execuţia sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale s-a realizat astfel: venituri în sumă de 221,1 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 151,1 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 70,0 milioane lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj încasate în anul 2023 sunt în sumă de 3.796,2 milioane lei, iar cheltuielile totale în sumă de 2.103,1 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 1.693,1 milioane lei.

Execuţia sistemului asigurărilor pentru şomaj s-a realizat astfel: venituri în sumă de 2.525,3 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 2.081,3 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 444,0 milioane lei.

La Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale execuţia pe anul 2023 s-a realizat astfel: venituri în sumă de 1.270,9 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 21,8 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 1.249,1 milioane lei. Principalele aspecte rezultate din analiza execuţiei bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023 sunt prezentate în NOTA anexată la prezenta expunere de motive.

Potrivit prevederilor art.56, alin.(5) din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, "Contul general anual de execuţie a bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat și celelalte conturi anuale de execuție se aprobă prin lege după verificarea acestora de către Curtea de Conturi ".

Documentul şi anexa pot fi studiate aici şi aici.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel