Documentul care îi pune la adăpost pe chiriași și proprietari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Totul trebuie specificat foarte clar
Totul trebuie specificat foarte clar
Fie ei chiriași sau proprietari, pentru a evita neplăceri ulterioare, ambele părți trebuie să încheie un contract de închiriere, document care îi protejează și pe unii și pe ceilalți, pentru că prevedere drepturile fiecărei părți în parte. 

Pentru o mai mare siguranță, aceste contracte, încheiate sub semnătură, pot fi înregistrate la organele fiscale centrale din subordinea ANAF în baza unei cereri tip și împreună cu o copie a documentului în sine. În cazul de față, nu se impune autentificarea la un notar. Totuși, proprietarul are obligația de a-și declara veniturile realizate din respectivele contracte la completarea și depunerea declarației unice. Din acest puct de vedere, chiriașul nu are nici o obligație.

Cum se încheie

Definiția contractului de închiriere se regăsește inclusiv în Codul Civil, ce precizează că un contract este considert încheiat când părțile au convenit auspra bunului și prețului, stabilit de comun acord. „Chiria poate consta într-o sumă de bani sau în orice alte bunuri sau prestaţii. Dispoziţiile privitoare la stabilirea preţului vânzării sunt aplicabile, în mod corespunzător, şi chiriei”, se arată în Codul Civil.

Garanția

Majoritatea proprietarilor percep o garanție în momentul în care închiriază locuința. Garanția constă în contravaloarea taxei de chirie pe una, două sau chiar trei luni, scrie Avocatnet.ro. Practic, prin perceperea în avans a acestei garanții, proprietarul se asigură că nu va fi nevoie să plătească din propiul buzunar eventuale daune produse de chiriaș. Totodată, această metodă este una preventivă prin care proprietarul își limitează riscurile în cazul în care chiriașul părăsește apartamentul fără să achite contravaloarea chiriei pe ultima lună.

Durata

Contractul de închiriere apartament/spațiu se poate încheia pe o perioadă fixă sau nedeterminată. În cazul în care în contract nu se specifică perioada închirierii, chiriașul poate să renunțe la contract doar dacă îl anunță în prealabil pe proprietar. Potrivit Codului Civil, perioada de preaviz nu poate fi mai mică decât sfertul intervalului de timp pentru care se plătește chiria. Ținând cont că de obicei plata chiriei se face lunar, perioada de preaviz minimă este de 7-8 zile. Bineînțeles că în cazul unui acord între proprietar și chiriaș, durata de preaviz poate să fie chiar mai mică sau la zi.

Citește și Stai în chirie? Ai multe drepturi, dar cu o condiție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel