Doi chinezi au plănuit să înființeze un ”mini-stat” în Insulele Marshall
Autor: Simona Haiduc | 30 sep 2022, 22:32
Chinezii au dat bani în dreapta și în stânga
Chinezii au dat bani în dreapta și în stânga
Un cuplu de chinezi a plănuit să înființeze un mini-stat în Insulele Marshall din Pacific, mituind, de-a lungul timpului, parlamentari și oficiali, afirmă procurorii americani.

Cei doi au încercat să-i convingă pe legislatori să înființeze o "Regiune Semi-Autonomă" (SAR) pe un atol îndepărtat. O astfel de zonă ar fi extins accesul străinilor în această zonă din Pacific, care a fost administrată de SUA până în 1979.

Guvernul Insulelor Marshall nu a răspuns la acuzații, în pofida îndemnurile venite, în acest sens, din partea partidelor de opoziție. Autoritățile americane susțin însă că inculpații - Cary Yan și Gina Zhou - au subminat suveranitatea națiunii insulare. Cei doi au reușit ca proiectele lor de lege privind crearea RAS să ajungă în parlamentul Insulelor Marshall, ba chiar să fie dezbătute în 2018 și 2020. 

Procurorii susțin că mai mulți parlamentari din Insulele Marshall, neidentificați în rechizitoriu, au votat pentru aceste proiecte de lege după ce au primit mită între 7.000 și 22.000 de dolari americani. Cuplul de chinezi au fost reținuți în Thailanda în 2020 și extrădați în SUA săptămâna trecută.

"Mita lui Yan și Zhou a batjocorit în mod flagrant suveranitatea Republicii Insulelor Marshall și a legislativului său", a declarat procurorul american Damian Williams pentru Districtul Sudic din New York, Damian Williams.

Insulele Marshall, un lanț de insule situat între Hawaii și Australia, și-a câștigat independența în 1979, după ce s-a aflat timp de patru decenii sub administrația SUA. Teritoriul rămâne o bază strategică cheie pentru Washington în Pacific, unde SUA au încheiat unele alianțe de securitate, dar unde China încearcă să își extindă influența, precizează BBC. 

Cum s-a desfășurat presupusul complot

Procurorii afirmă că Gina Zhou și Cary Yan au operat prin intermediul unui ONG cu sediul la New York, paravan folosit pentru a plăti și a ține legătura cu oficiali din Insulele Marshall. Începând din 2016, ei i-au contactat pe reprezentanții insulei, pe care au încercat să-i convingă că, în atolul Rongelap, o zonă abandonată în urma testelor americane cu bombe cu hidrogen din anii 1950, un ”mini-stat”. 

Autoritățile americane spun că Yan și Zhao au urmărit, de fapt, să "schimbe semnificativ legile insulare", cum ar fi reducerea taxelor și relaxarea restricțiilor privind imigrația, pentru a atrage investiții străine.

Un oficial care a acceptat banii chinezilor l-a numit apoi pe Yan consilier special al Insulelor Marshall. Cei doi au devenit, de asemenea, cetățeni naturalizați ai Insulelor Marshall. În 2018, parlamentarii care au acceptat mita au introdus în parlament un proiect de lege care susținea RAS propusă, spun procurorii americani.

Deși mitele au curs în valuri, proiectul de lege nu a trecut, totuși, în parlament, după o opoziție fermă din partea președintelui de atunci al insulei, Hilda Heine. Doamna Heine îi acuzase pe atunci pe opozanți că lucrează în numele Chinei și că încearcă să securizeze atolul pentru a-l transforma într-o "țară în interiorul unei țări".

Însă dna Heine a pierdut alegerile generale din 2019. Un nou parlament în 2020 a adoptat apoi o rezoluție care a aprobat conceptul de SAR - deschizând calea pentru un nou proiect de lege pentru înființarea acesteia. În același an însă, Yan și Zhao au fost reținuți în Thailanda. Ei au fost acuzați în SUA de corupție, spălare de bani și dare de mită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe