Doi chinezi au plănuit să înființeze un ”mini-stat” în Insulele Marshall
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Chinezii au dat bani în dreapta și în stânga
Chinezii au dat bani în dreapta și în stânga
Un cuplu de chinezi a plănuit să înființeze un mini-stat în Insulele Marshall din Pacific, mituind, de-a lungul timpului, parlamentari și oficiali, afirmă procurorii americani.

Cei doi au încercat să-i convingă pe legislatori să înființeze o "Regiune Semi-Autonomă" (SAR) pe un atol îndepărtat. O astfel de zonă ar fi extins accesul străinilor în această zonă din Pacific, care a fost administrată de SUA până în 1979.

Guvernul Insulelor Marshall nu a răspuns la acuzații, în pofida îndemnurile venite, în acest sens, din partea partidelor de opoziție. Autoritățile americane susțin însă că inculpații - Cary Yan și Gina Zhou - au subminat suveranitatea națiunii insulare. Cei doi au reușit ca proiectele lor de lege privind crearea RAS să ajungă în parlamentul Insulelor Marshall, ba chiar să fie dezbătute în 2018 și 2020. 

Procurorii susțin că mai mulți parlamentari din Insulele Marshall, neidentificați în rechizitoriu, au votat pentru aceste proiecte de lege după ce au primit mită între 7.000 și 22.000 de dolari americani. Cuplul de chinezi au fost reținuți în Thailanda în 2020 și extrădați în SUA săptămâna trecută.

"Mita lui Yan și Zhou a batjocorit în mod flagrant suveranitatea Republicii Insulelor Marshall și a legislativului său", a declarat procurorul american Damian Williams pentru Districtul Sudic din New York, Damian Williams.

Insulele Marshall, un lanț de insule situat între Hawaii și Australia, și-a câștigat independența în 1979, după ce s-a aflat timp de patru decenii sub administrația SUA. Teritoriul rămâne o bază strategică cheie pentru Washington în Pacific, unde SUA au încheiat unele alianțe de securitate, dar unde China încearcă să își extindă influența, precizează BBC. 

Cum s-a desfășurat presupusul complot

Procurorii afirmă că Gina Zhou și Cary Yan au operat prin intermediul unui ONG cu sediul la New York, paravan folosit pentru a plăti și a ține legătura cu oficiali din Insulele Marshall. Începând din 2016, ei i-au contactat pe reprezentanții insulei, pe care au încercat să-i convingă că, în atolul Rongelap, o zonă abandonată în urma testelor americane cu bombe cu hidrogen din anii 1950, un ”mini-stat”. 

Autoritățile americane spun că Yan și Zhao au urmărit, de fapt, să "schimbe semnificativ legile insulare", cum ar fi reducerea taxelor și relaxarea restricțiilor privind imigrația, pentru a atrage investiții străine.

Un oficial care a acceptat banii chinezilor l-a numit apoi pe Yan consilier special al Insulelor Marshall. Cei doi au devenit, de asemenea, cetățeni naturalizați ai Insulelor Marshall. În 2018, parlamentarii care au acceptat mita au introdus în parlament un proiect de lege care susținea RAS propusă, spun procurorii americani.

Deși mitele au curs în valuri, proiectul de lege nu a trecut, totuși, în parlament, după o opoziție fermă din partea președintelui de atunci al insulei, Hilda Heine. Doamna Heine îi acuzase pe atunci pe opozanți că lucrează în numele Chinei și că încearcă să securizeze atolul pentru a-l transforma într-o "țară în interiorul unei țări".

Însă dna Heine a pierdut alegerile generale din 2019. Un nou parlament în 2020 a adoptat apoi o rezoluție care a aprobat conceptul de SAR - deschizând calea pentru un nou proiect de lege pentru înființarea acesteia. În același an însă, Yan și Zhao au fost reținuți în Thailanda. Ei au fost acuzați în SUA de corupție, spălare de bani și dare de mită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli noi pentru agenții imobiliari

Un proiect de lege recent depus la Senatul României...

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...


pixel