Dolarul, ajuns la cote istorice, pune în genunchi petrolul și metalele prețioase
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie
Prețurile la petrol și metalelor industriale s-au prăvălit, luni, sub efectul irezistibil al ascensiunii dolarul și al temerile legate de o recesiune în China și de încetinirea altor economii.

Astfel, contractul cu livrare în luna iulie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, a pierdut 5,73% și a închis la 105,94 dolari. Cotația americană pentru West Texas Intermediate (WTI) a cedat 6,08%, până la 103,09 dolari. Piața petrolului este îngrozită de teama unei reduceri a cererii chineze și de perspectiva creșterii ratelor dobânzilor în întreaga lume", a declarat Victoria Scholar, analist la Interactive Investor.

Exporturile Chinei au scăzut în aprilie într-un ritm nemaiîntâlnit din 2020, în condițiile în care carantinarea Shanghaiului a afectat puternic activitatea economică, iar Beijingul a înăsprit restricțiile sanitare. "Deteriorarea situației din China și încăpățânarea guvernului Xi de a menține o misiune imposibilă vor costa probabil mai mult țara și economia globală în ceea ce privește creșterea și cererea de petrol în următoarele luni", a comentat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

China este al doilea mare consumator și principalul importator de țiței din lume. Datele publicate luni au arătat totuși că importurile chineze de petrol au crescut în aprilie (+0,7%) față de martie.

"Cred că mai degrabă dolarul" este de vină pentru scăderea de luni a prețului petrolului, a apreciat, pe de altă parte, Stephen Schork, analist la Schork Report. Indicele dolarului, care măsoară mișcarea monedei americane față de coșul valutar internațional, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. "În cea mai mare parte, mărfurile sunt denominate în dolari", a spus analistul. ”Prin urmare, cu cât este mai puternic, cu atât mai scumpe sunt mărfurile pentru economiile a căror monedă nu este dolarul. 

Citește și "Furtună perfectă" în economia lumii, ”recesiune vizibilă” în zona euro

Aluminiul și cuprul au pierdut tot ce câștigaseră de la începutul anului 2022. Acestea se tranzacționau luni la London Metal Exchange (LME) la aproximativ 2.753,33 dolari pe tonă pentru aluminiu și 9.270 dolari pe tonă pentru cupru, cel mai scăzut nivel din decembrie 2021. Utilizat pe scară largă în industrie, inclusiv în circuitele electrice, cuprul reflectă starea de sănătate a economiei globale. "Zincul și nichelul au înregistrat, de asemenea, pierderi semnificative", a precizat Daniel Briesemann de la Commerzbank.

Într-un context de volatilitate extremă, "este o cursă între recesiune și reducere a ofertei", fiecare factor luând pe rând conducerea și dictând direcția prețurilor, potrivit lui Stephen Schork. "Dar, la începutul acestei săptămâni, piețele se concentrează pe distrugerea ofertei și pe recesiune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel