Dolarul american a rămas miercuri aproape de cel mai scăzut nivel din februarie 2022 în raport cu principalele valute internaționale, în contextul în care investitorii au interpretat drept „dovish” (prudente, favorabile relaxării) declarațiile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, dar și din cauza incertitudinilor generate de proiectul masiv de cheltuieli publice promovat de fostul președinte Donald Trump.
Față de euro, dolarul s-a menținut în apropierea celui mai slab curs din septembrie 2021, iar în raport cu francul elvețian, a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2015.
Vorbind marți la conferința anuală a Băncii Centrale Europene de la Sintra, Portugalia, Powell a subliniat că Rezerva Federală adoptă o abordare „răbdătoare” în privința eventualelor reduceri ale dobânzii de politică monetară, dar nu a exclus posibilitatea unei decizii de relaxare la ședința din această lună, spunând că totul depinde de datele economice ce vor veni.
Această poziție crește importanța raportului privind locurile de muncă (non-farm payrolls), care va fi publicat joi. Marți seară, datele JOLTS au indicat o relativă rezistență a pieței muncii din SUA, contribuind la o ușoară revenire a dolarului de la minimele zilei precedente.
Indicele dolarului (USD Index), care măsoară evoluția acestuia în raport cu șase valute majore, a crescut ușor la 96,677, rămânând însă aproape de minimul recent de 96,373.
Investitorii privesc cu atenție și către proiectul de lege fiscală și de cheltuieli propus de Donald Trump, care ar putea adăuga 3.300 de miliarde de dolari la datoria națională. Legea, deja adoptată de Senat, urmează să fie analizată de Camera Reprezentanților pentru aprobarea finală.
„Confirmarea faptului că ne confruntăm cu o majorare a cheltuielilor guvernamentale mult peste nivelul sustenabil nu este o veste bună pentru piața obligațiunilor și, probabil, contribuie la slăbirea dolarului”, a explicat Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.
Un alt factor care apasă pe cursul dolarului este retorica agresivă a lui Trump la adresa președintelui Fed. Luni, fostul lider american i-a transmis lui Powell o listă cu ratele dobânzilor practicate de alte bănci centrale majore, cu mențiunea scrisă de mână că rata SUA ar trebui să fie „între Japonia (0,5%) și Danemarca (1,75%)” și remarca: „ca de obicei, ești prea târziu”.
Pe piață, moneda americană a rămas stabilă la 0,7906 franci elvețieni, după ce marți atinsese minimul de 0,7873. Euro a fost cotat la 1,1802 dolari, foarte aproape de maximul atins în sesiunea precedentă (1,1829). Lira sterlină s-a apreciat ușor până la 1,37435 dolari, aproape de maximul din octombrie 2021. Față de yenul japonez, dolarul a câștigat 0,1%, urcând la 143,59 yeni, după o scădere de 0,4% în sesiunea anterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...