Donald Trump arată cu degetul spre Marea Britanie: Regatul Unit face o mare greșeală!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat vineri politica energetică a guvernului britanic, cerând Marii Britanii să „redeschidă” vechiul bazin de petrol și gaze din Marea Nordului și să elimine fermele eoliene, potrivit Reuters.

Marea Nordului, unul dintre cele mai vechi bazine offshore de petrol și gaze din lume, a înregistrat un declin constant al producției începând cu începutul mileniului. Totodată, regiunea a devenit unul dintre cele mai mari centre offshore de energie eoliană din lume.

„Regatul Unit face o mare greșeală. Redeschideți Marea Nordului. Scăpați de morile de vânt!”, a scris Trump pe platforma sa socială, Truth Social.

Trump, cunoscut pentru scepticismul său față de schimbările climatice, s-a opus de mult timp fermelor eoliene. În 2015, el a pierdut o luptă juridică împotriva unui proiect de acest tip situat lângă terenul său de golf din Scoția.

***

Guvernul laburist condus de premierul Keir Starmer, ales anul trecut, a promis să dezvolte economia cu emisii reduse de carbon. Obiectivul său este să cvadrupleze capacitatea de generare a energiei eoliene offshore până în 2030, ajungând la 60 de gigawați, ca parte a eforturilor de reducere a emisiilor de carbon și de îmbunătățire a calității aerului.

În octombrie, guvernul britanic a majorat taxa pe profit pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului la 38%, cu scopul de a finanța proiectele de energie regenerabilă.

***

Claire Coutinho, ministrul energiei din opoziția conservatoare, a răspuns pe platforma X la comentariile lui Trump, afirmând că „nicio altă economie majoră nu își închide producția internă de petrol și gaze... Este o nebunie totală”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că Marea Britanie își va continua tranziția către o economie verde, respectând obligațiile climatice și legale. „Trebuie să înlocuim dependența noastră de piețele instabile de combustibili fosili cu energie curată, produsă în țară – cea mai bună cale de a proteja plătitorii de facturi și de a ne spori independența energetică”, a spus acesta.

***

Companiile petroliere se retrag treptat din Marea Nordului, concentrându-se pe bazine mai noi, iar producția a scăzut de la un vârf de 4,4 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed) la începutul mileniului la aproximativ 1,3 milioane boed în prezent.

Sectorul eolian offshore, deși a cunoscut o dezvoltare semnificativă în Europa, se confruntă cu stagnare din cauza creșterii costurilor cauzate de probleme tehnice, lanțuri de aprovizionare și rate mai mari ale dobânzilor.

În ciuda provocărilor, Marea Britanie își menține obiectivul de a decarboniza în mare parte sectorul energetic până în 2030, reducând dependența de centralele electrice pe bază de gaz și sporind rapid capacitatea de energie regenerabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Wall Street
foto: pexels.com
Instalații gaze / sursa foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons

Bulgaria câştigă din ce în ce mai mulţi bani din turism

Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...

Uraniu / FOTO: Freepik
Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr

Pe final de mandat, Biden dă o lovitură dură Rusiei

Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...

Elon Musk / FOTO: Facebook
foto: pexels.com
Rubla rusească

Rubla rusească recuperează teren în faţa dolarului american

Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Foto: Pexels.com
Mina / sursa: Freepik.com
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
China. Foto: pexels.com

Mega-planul în 15 puncte de dezvoltare a Chinei

China anunță măsuri pentru dezvoltarea provinciilor...

Vin. Foto: pexels.com
Bună dimineața!
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Diamante
Nave petroliere / Foto: Freepik
Estimări și prognoze / FOTO: Freepik
Microsoft
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Arhivă
Avioane de luptă / FOTO: Wikipedia

China surprinde cu noile ei avioane de luptă

La sfârșitul anului trecut, China a dezvăluit nu  unul,...


pixel