Donald Trump îi cere lui Elon Musk să aducă de urgență doi astronauți NASA de pe Stația Spațială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Donald Trump a declarat marți seară că i-a cerut lui Elon Musk și companiei SpaceX să repatrieze doi astronauți NASA de pe Stația Spațială Internațională (ISS), deși aceștia erau deja programați să revină pe Pământ în martie la bordul unei capsule SpaceX, relatează Reuters.

Anterior, Musk afirmase că Trump l-a rugat să aducă astronauții „cât mai repede posibil”, sugerând astfel o posibilă schimbare a planului stabilit de NASA pentru revenirea lor la sfârșitul lunii martie. „Așa vom face”, a răspuns Musk.

„Tocmai i-am cerut lui Elon Musk și @SpaceX să ‘recupereze’ cei doi curajoși astronauți care au fost practic abandonați în spațiu de Administrația Biden”, a scris Trump pe Truth Social. „Așteaptă de luni de zile pe @Space_Station. Elon va pleca în curând. Sperăm că toată lumea va fi în siguranță. Mult succes, Elon!!!”

Cererea fostului președinte ca SpaceX să aducă înapoi pe Pământ astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams – care aveau deja programată o călătorie de întoarcere cu o capsulă SpaceX încă din august – a fost o intervenție neobișnuită a unui lider politic în operațiunile NASA, surprinzând mulți oficiali ai agenției, potrivit a două surse din interior.

NASA nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii.

 

O misiune de opt zile devenită un sejur de un an

 

Wilmore și Williams au ajuns pe ISS vara trecută la bordul capsulei Starliner a Boeing, într-o misiune de testare de opt zile care s-a prelungit aproape un an din cauza unor probleme la sistemul de propulsie al navei.

În august, în timpul administrației Biden, NASA a considerat Starliner prea riscant pentru întoarcerea astronauților și a desemnat SpaceX să îi aducă înapoi cu o capsulă Crew Dragon.

Capsula Crew Dragon, deja andocată la ISS după ce a transportat echipajul misiunii Crew-9 în septembrie, are locuri libere pentru Wilmore și Williams.

Inițial, plecarea astronauților era programată pentru februarie, dar NASA a amânat-o până la sfârșitul lunii martie pentru a permite SpaceX să finalizeze pregătirea unei noi capsule Crew Dragon pentru misiunea Crew-10.

 

O revenire anticipată ar putea afecta echilibrul de pe Stația Spațială

 

Planificarea activităților pe ISS este extrem de precisă, iar o revenire mai devreme a astronauților ar putea lăsa contingentul american subdimensionat.

Nu este clar dacă solicitarea lui Trump va duce la întoarcerea echipajului Crew-9 înainte de sosirea Crew-10 sau dacă NASA va accelera lansarea noii capsule.

Dacă Crew-9 s-ar întoarce înaintea sosirii Crew-10, astronautul NASA Don Pettit, sosit pe ISS cu o echipă rusească în septembrie, ar rămâne singurul american de la bord – o situație rară care ar complica întreținerea modulelor americane ale stației.

În prezent, Wilmore și Williams se numără printre cei șapte astronauți aflați la bordul ISS și sunt sănătoși, continuând activitățile științifice de rutină, potrivit NASA.

Deși dezvoltarea capsulei Starliner de către Boeing a fost marcată de probleme tehnice și depășiri de costuri încă din 2019, unii consilieri ai lui Trump au încercat în ultimele luni să dea vina pe administrația Biden pentru întârzierile proiectului, deși fostul președinte nu a avut nicio implicare în dezvoltarea navei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel