Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este de părere că suma totală a despăgubirilor cerute în cadrul dosarului Roșia Montană, estimată la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, ”provoacă fiori”.
"Este un proces și o sumă care stârnește emoții. Am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor efectuate deja la Roșia Montană, iar orice decizie similară pune presiune asupra bugetului de stat. Calculul arată că s-au efectuat cheltuieli de aproximativ un miliard de euro. Astfel, ne așteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul sumei deja investite. Există documente care atestă aceste cheltuieli. Cu toate acestea, există și posibilitatea unei decizii non-monetare. Ce înseamnă asta? Că statul român ar putea fi obligat să continue exploatarea", a declarat Marcel Boloș la Digi24.
Întrebat dacă ar prefera ca proiectul să continue în această situație, ministrul a subliniat că România va respecta orice decizie va fi luată de instanța internațională.
Ar fi mai ușor de implementat
"Desigur, vom respecta decizia, indiferent de preferințele mele în privința deciziei instanței. Este evident că o decizie non-monetară ar fi mai ușor de implementat din punct de vedere bugetar, având în vedere că licența de exploatare a aurului este încă în vigoare și că condițiile de mediu și tehnologice au fost discutate amănunțit. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, ele trebuie să fie implementate conform acordului de mediu, care trebuie verificat dacă este încă valabil sau necesită actualizare. Din perspectiva efortului bugetar, o decizie non-monetară ar fi mult mai ușor de pus în practică", a adăugat el.
"Haideţi să vedem care care va fi acea decizie şi pe care va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare", a îndemnat ministrul Finanţelor.
Companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) au cerut, în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de "proiectul minier aurifer de la Roșia Montană", despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții în 2015, procedura fiind închisă în septembrie anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...