Două noi taxe se vor putea plăti prin ghișeul.ro

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
Ministerul Transporturilor a pus recent în tranasparență decizională un ordin al al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.

În expunerea de motive se spune că acest ordin vine pentru facilitarea achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România de către utilizatorii români, persoane fizice și persoane juridice, reducerea numărului de contravenții aplicate acestora pentru circulația fără rovinietă valabilă sau fără peaj valabil și, implicit, pentru creșterea gradului de încasare a tarifelor, soluția identificată o reprezintă extinderea mijloacelor prin care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere -  S.A. poate asigura, în calitate de distribuitor, încasarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere, înregistrarea în baza de date a informaţiilor privind achitarea acestora şi eliberarea documentelor care atestă plata.

Astfel, a fost identificat Sistemului Național Electronic de Plată (SNEP) dezvoltat și operat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), disponibil la adresa www.ghiseul.ro, sistem ce poate fi utilizat de C.N.A.I.R. – S.A. în calitate de distribuitor și prin intermediul căruia solicitanții pot achita, după autentificare, tarifele cu cardul, într-un mediu online, securizat.

În cazul emiterii rovinietei și a peajului de către C.N.A.I.R. - S.A. prin intermediul SNEP, documentele vor fi puse la dispozitia utilizatorilor în mod automat, prin email.

Prin prezentul proiect de ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii se urmărește crearea cadrului legal de reglementare a posibilității de încasare a tarifelor și de înregistrare a informaţiilor privind achitarea acestora în baza de date a Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei (SIEGMCR), de către C.N.A.I.R. - S.A. prin intermediul SNEP, precum și de eliberare a documentelor care atestă plata.

În acest sens, au fost modificate și completate prevederile anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.

Totodată, din cadrul prevederilor din OMT nr. 1463/2018 care reglementau că, în cazul achitării tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere prin intermediul portalurilor web, solicitantului i se va elibera, în format electronic, documentul care conține toate informațiile înregistrate în SEGMCR, au fost eliminate mențiunile care făceau referire la posibilitatea de tipărire a acestuia de către solicitant.

Vezi AICI noul ordin

Amenzi rutiere majorate la 550 de lei. Se aplică începând de ASTĂZI

De sâmbătă, 20 august, intră în vigoare doar una dintre amenzile rutiere care au fost majorate în baza unei legi oficializate în luna iulie. 

Actul normativ oficializat la sfârșitul lunii trecute a stabilit majorarea, din 20 august, a limitelor amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile, vizate de modificări fiind inclusiv amenzile pentru mașinile mari de transport persoane și marfă, dar și amenzile pentru mașinile mici.

Legea 241/2022 vizează modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Astfel, potrivit noii legi, de sâmbătă, amenzile pentru lipsa rovinietei se vor majora.

Concret, pentru autoturisme, de pildă, amenda care acum e stabilită între 250-500 de lei va ajunge să fie cuprinsă între 275-550 de lei.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel