Drăgan (Ministerul Energiei): Companiile de transport al energiei nu au anticipat dezvoltarea surselor regenerabile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
Cei care sunt implicaţi în reţelele de transport şi de distribuţie poate nu au reuşit sau nu au anticipat în mod corect dezvoltarea de surse de producţie din regenerabile iar acum este foarte important ca lucrările de investiţii în reţele să-şi găsească finalizarea, susţine secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan-Dragoş Drăgan.

Acesta a răspuns astfel unei întrebări referitoare la problemele legate de suprasolicitarea reţelei electrice, adresate într-o conferinţă de specialitate organizată în cadrul Energy Expo 2024.

"Din păcate, cei care sunt implicaţi în aceste reţele de transport şi distribuţie poate nu au reuşit sau nu au anticipat în mod corect dezvoltarea aceasta de surse de producţie din regenerabile, distribuite pe întregul areal al României, în surse mici, distribuite la consumatori casnici sau chiar şi la consumatori industriali. Totodată, sunt convins că vor face faţă provocărilor, iar pentru a face faţă acestor provocări am venit alături de dânşii. Aproximativ două miliarde de euro sunt contracte semnate, în implementare, din care 550 de milioane de euro pentru reţeaua de transport - închiderea circuitului de 400 de kilovolţi, totodată noi staţii de transformare - digitalizare şi noi linii de interconexiune la nivelul operatorului de transport -, iar 1,3 miliarde de euro sunt bani alocaţi către operatorii de distribuţie. Deja au început implementarea acestor programe şi sunt convins că implementarea şi construcţia unor noi staţii complet digitale de transport şi transfer al energiei vor reuşi să facă faţă provocărilor. Pe de altă parte, trebuie să privim că şi sectorul energiei trece printr-o transformare profundă, de exemplu cum a trecut sectorul bancar. Nu ne putem întoarce, astăzi, să anulăm aplicaţiile de plată pe telefonul mobil de dragul de a avea mai multe sucursale, mai multe resurse alocate şi o interacţiune, probabil, între participanţi la piaţă "face to face"", a afirmat Drăgan.

În context, secretarul de stat din Ministerul Energiei a precizat că este foarte important ca lucrările de investiţii în reţele să-şi găsească finalizarea.

"Totodată, printr-o bună colaborare cu colegii noştri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, am văzut schema de remunerare a investiţiilor şi a investiţiilor suplimentare pe care distribuitorii le pot face şi pe care trebuie să le realizeze conform planului de investiţii în perioada următoare de reglementare, ei fiind suplimentar motivaţi de a atrage resurse şi a face investiţii în aceste reţele. Repet, sunt contracte în implementare. Deja sunt lucrări începute din contractele pe care noi le-am semnat cu cei patru distribuitori. Este foarte important ca aceste contracte care sunt lansate prin achiziţii publice de către societăţile de distribuţie pe SEAP să-şi găsească finalizarea. Lucrări sunt pentru toate companiile din acest domeniu. Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc şi să aflu că sunt atâtea lucrări că nu pot face faţă, ceea ce înseamnă că va exista o competiţie crescândă în acest sector. Această transformare a început acum cinci - zece ani în state mai dezvoltate din vestul Europei şi era evident că această presiune (pe reţelele de distribuţie a energiei, n.r.) va ajunge şi în România", a subliniat oficialul din Ministerul Energiei.

Peste 300 de expozanţi sunt prezenţi, în perioada 10 - 13 octombrie, la prima ediţie a evenimentului Energy Expo, organizată în Hala Laminor din Bucureşti, pe o suprafaţă expoziţională de 30.000 de metri pătraţi.

Companiile participante la standuri acoperă toate tipurile de energie, respectiv toate segmentele din piaţa de energie - de la sisteme fotovoltaice (PV) şi sisteme termice solare, inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC), eolian - onshore & offshore wind şi sisteme de stocare a energiei la soluţii pentru control şi automatizare industrială, infrastructură şi tehnologii (reţele inteligente, soluţii pentru centre de date etc.), oraşe şi clădiri inteligente, precum şi eficienţă energetică, AI & digitalizare sau combustibili curaţi (exemplu: biogaz, bioetanol, GNL, GNC).

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel