Drepturi de autor. Ce fac dacă am o pensiune în vârf de munte. Mario de Mezzo explică
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce trebuie să știe proprietarul acestei pensiuni
Ce trebuie să știe proprietarul acestei pensiuni
EXCLUSIV
Pentru ca lumea să înțeleagă mai bine de este este necesar acest proiect eORDA, Mario de Mezzo, director general adjunct al ORDA, a dat un exemplu concret. 

În primul rând, Mario de Mezzo este convins că, prin implementarea proiectului, cu toate obiectivele lui, ”încasările vor crește și nu pentru că, până acum, a existat reavoință din partea unora și a altora, ci pentru că, în sfârșit, oamenii vor înțelege ce trebuie să facă și cât trebuie să plătească”.

Mario de Mezzo a dat un exemplu concret. ”Haideți să ne gândim așa:să spune că eu am o pensiune în vârful muntelui, în Apuseni. Și în pensiunea mea am camere de hotel, evident, iar la recepție am un radio și televizoare în camere. Pentru această pensiune eu trebuie să plătesc patru remunerații diferite pentru cinci organisme de gestiune, un organism colectând pentru două. Fiecare dintre aceste organisme are agenți care colectează remunerațiile din zonă. Luni vine la mine la pensiune, să spunem, un agent. Și spune că avem de plătit atât pentru drepturi de autor. El poate și explica pentru ce, deoarece este atât de greoi jargonul din această industrie, încât este greu pentru cineva din afară să îl înțeleagă. Și spune că aveți de plătit la noi 25 de lei, 50 de lei, 100 de lei, nu contează. Peste două zile mai vine un agent. Proprietarul, eu adică, ridică din sprâncene și plătește și a doua oară. Săptămâna viitoare mai vine însă unul și deja încep să-mi pun întrebări. În ultimă instanță nici nu contează cât sunt sumele de mari. Dar din moment ce eu nu sunt din industria muzicii, nu înțeleg exact cât plătesc, de ce, cui, ORDA, Credidam, nu pricep exact ce se întâmplă. Prin proiectul nostru eliminăm tot acest frecuș, facem totul mult mai transparent și mai accesibil, iar oamenii vor ști exact cât au de plătit”, a concluzionat Mario de Mezzo, în cadrul conferiței ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe". 

De fapt, aceasta este problema. Nu hotelurile mari au nedumeriri, ci afacerile mici, pentru că dacă un patron a avut pe cineva care s-a descurcat în acest hâțiș, dar pleacă, trebuie să o ia de la cap și să afle ce remunerații, cui, cât, cu ce frecvență. ”În modul acesta vor avea acces în mod transparent și vor putea mult mai ușor să achite aceste remunerații. De multe ori, remunerațiile în sine nu sunt o problemă. Încă atunci când trei ani de zile nu achiți, de exemplu, și după trei ani de zile se prescrie soldul, așa spune legea, dar vine un agent după 2 ani și 9 luni, să zicem, și arată cu creionul pe hârtie că trebuie plătit atât, dintr-o dată suma devine foarte mare. 

Deci, din acest punct de vedere, eu cred că acest proiect va regla foarte multe tensiuni din piață, a punctat directorul general adjunct al ORDA, Mario de Mezzo. 

Citește și eORDA. Darius Marin, despre obiectivele proiectului. O platformă digitală, un ghișeu unic și altele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel