Dumitru Chisăliță, noi lămuriri pentru români în controversa dispariţiei centralelor pe gaz
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
  • Centrală de apartament / FOTO: Freepik
  • Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Într-un comunicat recent, președintele Asociației Energia Inteligență anunța că în momentul de față, deputații lucrează la modificarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Pin intermediul acestei modificări românii s-ar putea trezi că nu vor mai putea alege o centrală pe gaz convențională pentru a-și încălzi locuințele, acestea putând fi interzise.

Modificarea se face în temeiul reducerii emisiilor de carbon eliberate în atmosferă. Dumitru Chisăliță este de părere că, deși este un regulament european, aplicarea acestuia nu are o logică în contextul energetic din țara noastră, și că, mai de grabă, servește unor anumite grupuri de interes.

”Va ieși un regulament (EcoDesign) care este dezbătut de vreo doi ani de zile în care au existat niște discuții foarte mari pentru că la un moment dat s-a aflat că au existat niște lobby-uri făcute de niște firme de așa natură încât acești indicatori să fie foarte restrictivi și probabil anumite centrale să nu se mai încadreze. 

În momentul de față, EcoDesign, care este o normă apărută în 2013, stabilește obligativitatea ca randamentele centralelor termice să fie la un nivel de 107% dacă vorbim de PCS (putere calorică superioară). Practic, nu se mai pot folosi decât centrale termice prin condensație, acestea sunt singurele care îndeplinesc această condiție. Aceasta este norma din 2013, dar în momentul de față este posibil să vină niște elemente în ceea ce privește limitarea emisiilor de dioxid de carbon.  

În continuare, Dumitru Chisăliță ne-a împărtășit că, în opinia sa, exist un interes anume asupra acestor măsuri. Ar fi vorba despre anumite companii care pun la dispoziție anumite echipamente de încălzire a locuințelor, care, unele dintre ele, deși nu sunt suficient de eficiente, îndeplinesc noile norme la care lucrează parlamentarii.

”În ultima vreme, mai mult sau mai puțin întâmplător, au apărut foarte multe studii și analize denigratoare pentru industria gazelor naturale care promovau anumite tehnologii, printre acestea cele bazate pe energie electrică sau pompele de căldură. Din punctul meu de vedere, este foarte posibil să existe niște interese ca anumite firme să își promoveze anumite tehnici și tehnologii, asta coroborând și cu acest regulament, Ecodesign, unde, de asemenea, au fost niște anchete prin care s-a dovedit că anumiți furnizori de anumite echipamente au încercat să vină cu anumiți indicatori de performanță pentru centralele pe gaze, foarte restrictive, tocmai pentru a-și promova produsele.

Eu am vândut de acum 20 ani pompe de căldură. Am construit, am montat, am proiectat, am reparat pompe de căldură. Lucrurile nu sunt chiar simple. Avem o foarte mare problemă legată de personal, de mentenanță, de asigurarea acestor pompe. Pompa aer-apă este o păcăleală, de cele aer-aer nici nu mai vorbesc, în loc să dau vreo 2.500 euro pe o pompă cu buffer, prefer să iau o rezistență și un buffer la jumătate de preț și face cam același lucru. O astfel de pompă aer-apă se pretează pentru locuri unde nu am nevoie de o foarte mare nevoie de temperaturi ridicate, în garaje, în piscine ș.a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel