Dumitru Chisăliță: Luăm de la săraci și dăm la bogați
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Taxa de cogenerare crește exponențial
Taxa de cogenerare crește exponențial
Nea Ion are 90 de ani și trăiește în cătunul Viata. În vară a plătit doi băieți să-i aducă lemne pentru a se încălzi la iarnă. Nu are venituri. A vândut caș, făcut din laptele celor două văcuțe, pe care le are în bătătură. Energia electrică primită din sistem, s-a scumpit cu 25%, față de ultimul an. Dar SURPRIZĂ, STATUL îi cere lui Nea Ion, să mai achite în plus la factura de energie electrică anuală cca 18 lei, pentru ca energia termică consumată de parlamentari, directori și alte persoane să nu li se scumpească.

Din 2011, românii sunt obligați să achite o „taxă” de cogenerarea de înaltă eficiență pentru fiecare kWh consumat, cu scopul finanțării construcției de noi centrale/modernizarea celor existente, care să aibă o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrica și termică mult mai ieftină în viitor. Practic, după 10 ani de plată a acestei taxe energia electrică ar fi trebuit să avem energie electrică cu 25% mai ieftină, nu cu 25% mai scumpă.

Specularea unor articole din Directiva Europeana privind producerea de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență (Directiva 2004/8/CE), a permis continuarea „subvenționării mascate” a sistemului de producție a energiei termice, prin această „taxă” de cogenerare de pe facturile consumatorilor de energie electrică.

Directiva Europeană prevedea dezvoltarea de centrale de cogenerare cu randamente de 75-80%, respectiv centrale în care costurile cu combustibilul se reduc de 2,5 ori, permițând astfel posibilitatea reală de scădere a prețului energiei electrice și energiei termice (randamentul CET-urilor românești vechi fiind estimată în unele lucrări la cca 30%).

Gazprom menţine nemodificate estimările privind exporturile de gaze naturale către Europa şi Turcia

După 10 ani de taxat consumatorii pentru a „investii” în construcția unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență, rezultatul este că nu avem nici o centrală de înaltă eficiență în România.

Astăzi, taxa ar fi trebuit să dispară, iar dacă s-ar fi investit cele aproape 2 miliarde de lei (400 mil euro) plătite de români în 10 ani, în centrale de cogenerare de înaltă eficiență, costurile cu energia ar fi trebuit să fie mai mici și consumatorii să ajungă să plătească mai puțin.

Taxa nu doar că nu dispare, dar crește cu 47%, și spre deosebire de alți ani când eram amețiți cu necesitatea de a investi în energie eficientă, astăzi ni se spune în față: ”trebuie să adunăm bani de la oameni pentru a subvenționa ca să nu se scumpească energia termică”. 

Nea Ion, fără nici un venit, trebuie să achite o parte din energia termică a unora cu venituri.

Alături de nea Ion, alti 9 milioane de români vor plăti o parte din factura la energie termică a câtorva privilegiați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel