Dumitru Nancu (FNGCIMM): O nouă regulă legată de cheltuielile cu energia în programul IMM INVEST PLUS

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vești bune pentru antreprenori
Vești bune pentru antreprenori
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, invitat la Interviurile DC News şi DC Business a vorbit despre condițiile de înscriere în program, dar și despre noutățile introduse. 

Din ce sectoare economice fac parte companiile care deja s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS. 

”Din totalul de 3791 de companii, 1508 sunt pe IMM Invest, iar transporturile rămân pe primul loc. Pe locul doi avem construcții, iar pe trei vine agricultura cu cele două programe. În total, Guvernul și-a stabilit ca țintă 25.000 de întreprinderi mici și mijlocii care să poată accesa întregul pachet de măsuri. Vă dau un exemplu: pe fostul IMM INVEST am avut ca targhet 44.000 de întreprinderi mici și mijlocii și am închis cu 60.000. Deci, noi sperăm ca, dacă lucrurile merg conform planului, să închidem anul acesta cu 40.000 de întreprinderi mici și mijlocii, astfel încât în cei trei ani, 2020, 2021 și 2022 să avem 100.000 de întreprinderi mici și mjlocii ajutate prin acest program IMM INVEST PLUS”, a spus Dumitru Nancu. 

Cam câte locuri de muncă salvate ar însemna acest lucru? Vă dau un exemplu, a răspuns directorul general al FNGCIMM. ”La cele 25.000 de întreprinderi mici și mijlocii ajutate în 2020, au fost 409.700 de locuri de muncă salvate prin acest program. De un știm? Practic de la toate firmele care au apelat am luat cât au plătit la bugetul de stat din CAS și, bineînțeles, cât a fost pe capilul de lucru salariile plătite”, a precizat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. 

Condițiile de înscriere în program

La acest capitol, IMM INVEST PLUS este, potrivit lui Dumitru Nancu, ”singurul program care funcționează pe un principiu sănătos, adică nu mai există acel principiu cu primul venit, primul servit. Se pot înscrie oricând până la 31 decembrie 2022, adică pe perioada de valabilitate a schemei. Având însă în vedere contextul actual și ultima întâlnire de la Viena cu bordul AECM, Comisia Europeană va prelungi cu încă șase luni. Deci există toate condițiile ca acest program să fie prelungit. Spre deosebire de programul trecut, unde se punea condiție de acces ca firmele să nu înregistreze capitaluri negative, capitalurile proprii să fie înstrăinate în anul 2019, acum a fost eliminată în cadrul temporar această condiție. Condiția este ca în anul 2021, firma să nu fie în dificultate. Altfel spus, și acele firme care, în anii 2020, 2021, 2022, nu au putut aplica pe fostul program IMM INVEST, pot aplica acum. De acolo vor fi foarte multe firme care vor deveni eligibile, inclusiv start-up-urile. 

Sunt trei criterii. Primul criteriu: 15% din cifra de afaceri cum se calculează pentru capitalul de lucru sau pentru investiții. Pentru investiții se ia bunul respectiv și se face un raport de evaluare și, în funcție de acel raport de evaluare, se acordă acel credit. Pentru dimensionarea capitalului de lucru avem trei criterii: 15% din cifra anuală totală din ultimii trei ani al întreprinzătorului. Dacă la capitalul de lucru nu are documente justificative, precum ștate de salarii, facturi către furnizori, se iau 15% din media pe ultimii trei ani din cifra de afaceri și se acordă acel capital de lucru. Dacă este un start-up, se iau, practic, doar documentele justificative cu care poate veni. Asta este prima condiție. Dacă există documente justificative, se poate mări suma până la concurența a cinci milioane de lei și s-a introdus o altă regulă, și anume ca pentru 50% din cheltuielile cu energia din ultimele 12 luni anterioare celei pentru care solicită, să se poată acorda un credit pentru finanțarea acestor categorii”, a explicat Dumitru Nancu.  

Aflați toate detaliile vizionând întregul interviu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel