După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Chevron / FOTO: https://www.facebook.com/Chevron
Chevron / FOTO: https://www.facebook.com/Chevron
Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare activelor sale de petrol și gaze care au rămas în Marea Nordului, ceea ce va marca ieșirea gigantului energetic american din acest bazinul îmbătrânit după mai bine de 55 de ani.

Procesul vine în timp ce Chevron pregătește preluarea, pentru 53 de miliarde de dolari a rivalului Hess, care va presupune până la 20 de miliarde de dolari în vânzări de active la nivel mondial.

Ieșirea planificată este cel mai recent pas al strategiei de retragere a marilor companii de petrol și gaze din bazinul în declin al Regatului Unit, care a fost, cândva, pionier în producția de apă adâncă în anii 1970.

Procesul de vânzare include participația Chevron de 19,4% în zăcământul petrolier Clair, operat de BP, în regiunea West Shetland, cel mai mare din Marea Nordului a Regatului Unit, cu o producție de 120.000 de barili pe zi, a confirmat Chevron pentru Reuters.

Chevron încearcă, de asemenea, să-și vândă interesele marginale în terminalul petrolier Sullom Voe, precum și sistemele de conducte Ninian și SIRGE, ambele conectate la Sullom Voe.

Vânzarea ar putea aduce până la 1 miliard de dolari, fără a include beneficiile fiscale, potrivit unei surse din industrie. Procesul ar urma să fie lansat oficial în iunie, potrivit acelorași surse de informații. 

Ieșirea urmează unei revizuiri a portofoliului global al Chevron, directorul executiv Mike Wirth încercând să se concentreze pe cele mai profitabile active ale companiei. De menționat că, în 2019, Chevron a vândul multe dintre activele deținute în Marea Nordului, cumpărător fiind Ithaca Energy. Alte companii petroliere importante, inclusiv Exxon Mobil și Shell, și-au vândut activele din acel bazin încă din anii 2010.

Chevron a declarat că va vinde active în valoare totală de 15 până la 20 de miliarde de dolari, ca parte a propunerii sale de achiziție a Hess, care bate însă pasul pe loc din cauza unei dispute cu Exxon privind activele din Guyana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel