Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Până la începutul secolului XX, zona găzduit întinse recife de stridii, dar populațiile acestora au fost treptat decimate de pescuitul excesiv, boli și poluare, spune organizația Ulster Wildlife. „Readucem la viață un habitat dispărut”, spune managerul firmei, David Smyth.
Oamenii recoltează aceste moluște încă din epoca de piatră în mările europene, unde paturi vaste de stridii se dezvoltă natural. Dar, conform Ulster Wildlife, populațiile lor au fost reduse cu 95% din secolul al XIX-lea, făcând din aceste recife unul dintre cele mai amenințate habitate din Europa.
"Recif de corali"
Luna trecută, aproximativ 700 de moluște - aduse din Scoția cu camionul, măsurate și apoi testate pentru a preveni introducerea de boli - au fost scufundate în Belfast Inlet, în lăzi speciale cu rafturi. O operațiune care, potrivit lui David Smyth, ar trebui să ajute la crearea unei ”povești a coralilor”.
După ce scot cuștile din apă, oamenii de știință îndepărtează fiecare cochilie, pe care le măsoară apoi și le cântăresc. Primul pas în formarea unui recif este unirea a două stridii în perechi, explică domnul Smyth. "Imaginați-vă că 100.000 de astfel de perechi. Datorită lor, milioane de larve se vor așeza în jurul țărmului și pe fundul mării", se bucură el.
Reintroducerea acestor moluște și refacerea habitatului lor ar trebui să contribuie la promovarea biodiversității marine și la îmbunătățirea calității apei, consideră Ulster Wildlife.
Fiecare stridie are, de asemenea, puterea de a filtra aproximativ 200 de litri de apă de mare în fiecare zi, permițând să treacă mai multă lumină și să crească mai multe plante acvatice.
Semne de încurajare
Trecerea navelor de marfă și a feribotului, care generează poluare pe căile navigabile ale golfului, poate pune totuși dificultăți în recrearea acestui habitat. Depozitarea cărbunelui și activitatea tăbăcăriilor au degradat, de asemenea, mediul portuar timp de multe decenii.
„Este foarte dificil pentru larvele de stridii să se stabilească și să crească dacă sunt expuse la poluanți pe căile maritime industriale”, recunoaște David Smyth. Dar moluștele din proiect au avut performanțe „impresionante” până acum, doar două dintre cele 700 care au murit în Belfast.
Alte proiecte de reintroducere urmează să fie lansate în următorii ani, adaugă el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...