Eșec la Bruxelles. Liderii UE nu s-au înțeles la bani

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent
România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent
Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, au anunțat agenţiile internaţionale de presă.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Ideea a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii şi preşedintele Consiliului European încercat să le-o prezinte, notează Reuters.

"S-a ajuns pur şi simplu la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat", a explicat o sursă. "Din nefericire, s-a constatat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Mai avem nevoie de timp", a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea reuniunii la nivel înalt.

Citește și Emmanuel Macron: Politica Agricolă Comună nu trebuie sacrificată

Oficial a recunoscut că nici măcar data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE nu a putut fi stabilită, ceea ce arată diviziunile profunde dintre cei 27. "Divergențele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar din datele preliminare ale noii propuneri s-a văzut că nu va fi suficient pentru a depăşi disensiunile", a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.

"Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind că este nevoie de o "muncă asiduă în săptămânile și lunile care vor urma".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel