e-Factura, ca bomboana pe colivă. Adrian Negrescu: ”O afacere pentru băieți deștepți”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Întreprinzător furios / FOTO: Freepik
Întreprinzător furios / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, numeroasele probleme generate de sistemul e-Factura, subliniind, printre altele faptul că, din păcate, mulți antreprenori mici renunță să mai emită facturi. Ca să nu mai vorbim că nici măcar problema amenzilor nu este reglementată cum trebuie.  

”Cred că cea mai mare problemă este e-Factura. Chiar dincolo de creșterile de taxe, despre care știam că vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar companiile s-au pregătit, au luat măsuri pentru a preveni impactul fiecare în felul ei, adică scăderi de încasări, probleme legate de prețuri, inflație, blocaj financiar. Toate acestea au fost, practic, acoperite de e-Factura, care a venit ca bomboana pe colivă, cum i-am spus eu, într-un context economic extrem de dificil și prea puțin adaptat noilor realități economice”, a spus invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. 

Misiune imposibilă

În opinia analistului, ”să vii cu e-Factura într-o economie unde mai mult de 80% dintre agenții economici, dintre microîntreprinderi, oameni care nu au cunoștințe despre cum să emită o factură în sistem electronic, să folosească semnătura electronică, să se folosească de acest SPV, este o misiune cel puțin riscantă, dacă nu imposibilă, din punctul meu de vedere. 

Pe spatele oamenilor 

Dar sistemul funcționează, în momentul de față, dar funcționează pe spatele oamenilor, pe spatele problemelor generate de acest lucru și vedem din ce în ce mai mult că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vorbind despre modificările ce trebuie aduse pe parcurs”, a subliniat Adrian Negrescu. 

”Eu nu înțeleg”, a continuat el, ”de ce nu l-au testat înainte mai bine în relația cu mediul de afaceri, să încerci niște centre pilot, să vezi, într-adevăr, dacă funcționează pentru anumite zone și să nu le extinzi din prima la nivelul economiei. Pentru că în momentul de față nu am făcut, practic, altceva decât să oferim pe tavă o afacere băieților deștepți din zona asta de semnături electronice digitalizate, de platforme care se leagă, de întrepătrund cu infrastructura ANAF-ului. În rest, toată lumea a umblat, în ianuarie, după semnătură electronică, după firme specializate care să le ofere și să le faciliteze accesul la acest sistem de plată. 

Fără să ne gândim

Pe ansamblul, acest sistem e-Factura este un fel de brânză bună în burduf de câine, pentru că statul poate va reuși să urmărească mult mai bine ce se întâmplă în domeniul TVA-ului, pentru că acesta a fost, în ultimă instanță, motivul pentru care am digitalizat, între ghilimele vorbind, acest sistem de plată. Dar până să ajungem acolo, până să vedem dacă toate aceste date sunt interpretate de niște motoare inteligente, dotate cu inteligență artificială, care să evalueze, practic, zonele de risc, mai este cale lungă. Noi ne-am obligat mai întâi oamenii să intre în e-Factura, dar fără să ne gândim exact dacă avem dotările economice, dotările software, dar mai ales hardware, pentru a ține această platformă. Și vedeți că în ultimele zile au fost foarte multe semnale legate de căderea sistemului. Contabilii au ajuns să lucreze noaptea sau să încerce în weekend să ridice facturile în acest sistem.

Ce vrea, de fapt, statul?

Iar dacă oamenii, cei care au o mică afacere, nu reușesc să se adapteze, ”sunt pasibili de amenzi. Cred că zeci de mii, dacă nu chiar peste 100.000 de antreprenori sunt pasibili de amendă începând cu 1 aprilie, dar fără să se știe exact date ele. Pe companie sau pe fiecare factură care nu este emisă prin sistemul ANAF. În continuare rămân niște semne de întrebare viabile și pe care toată lumea și le pune. Ce vrea, de fapt, statul? Să-i sancționeze pe cei care își desfășoară activitatea, vrea neapărat să impună amenzi. Pentru că vedem din partea statului o liniște suspectă legată de modul în care funcționează aceată e-Factura. Lasă lucrurile să se întâmple, sperând ca, la un moment dată, toată lumea să se adapteze. Practic, încercăm să-i învățăm pe antreprenori economia digitală în două luni, în trei luni de zile. Noi încercăm să ardem etapele, dar o facem prost. Pentru că știți ce se întâmplă, de fapt? Foarte multă lume renunță, din păcate, să mai emită facturi și încearcă să lucreze la negru, încearcă să evită această corvoadă birocratică reprezentată, în momentul de față, de e-Factura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel