Ecologiștii reclamă România la Bruxelles. Amenzi prea mici pentru poluatori
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ClientEarth şi Greenpeace România s-au adresat Comisiei Europene în legătură cu nivelul foarte scăzut al sancţiunilor aplicate de către autorităţi operatorilor centralelor termice pe cărbune care încalcă legislaţia europeană, cerând Comisiei să acţioneze, transmite Agerpres.

"Amenzile, care în unele cazuri sunt la acelaşi nivel cu cel aplicat restaurantelor care permit clienţilor să fumeze în interior, sunt parte a eşecului sistematic al României de a stabili şi aplica sancţiuni corespunzătoare. Industriile care încalcă legislaţia europeană în domeniul poluării trebuie să fie sancţionate financiar sau prin alte metode în cazul în care funcţionează ilegal. Conform Directivei privind emisiile industriale (IED), statele membre sunt obligate să adopte sancţiuni 'eficiente', 'proporţionale' şi 'disuasive' pentru a pedepsi acei operatori care nu se conformează legislaţiei", se precizează într-un comunicat al celor două organizații.

În România, sancţiunile impuse operatorilor termocentralelor pe cărbune sunt mult prea mici pentru a împiedica funcţionarea ilegală a acestora, subliniază comunicatul. Spre exemplu, pentru operatorii termocentralelor pe cărbune, ale căror venituri anuale sunt, de regulă, între 86 şi 400 milioane euro, sancţiunea pentru funcţionarea fără autorizaţie este o amendă singulară de la 30.000 la 60.000 lei. Mai mult, dacă operatorul achită amenda în 15 zile, nivelul scade la jumătate din minim, adică 15.000 lei. Prin comparaţie, în Spania şi Grecia, operatorii termocentralelor se expun amenzilor de până la 2 milioane de euro pentru funcţionarea fără autorizaţie.

În context, organizaţiile amintesc faptul că autorizaţiile de mediu reglementează toate condiţiile de funcţionare a unei termocentrale, iar în lipsa autorizaţiei, termocentrala nu trebuie să funcţioneze.

Citește și: Lovitură pentru producătorii de cărbune. Decizia BERD

"Amenzile impuse termocentralelor pe cărbune care funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu, precum şi celor ce nu se conformează limitelor de emisii industriale, fac parte dintr-un sistem sancţionatoriu complet ineficient şi lipsit de sens prin care, practic, operatorii sunt încurajaţi să continue să încalce legea. România este printre cei mai mari poluatori din UE şi, deşi în prezent deţine preşedinţia Consiliului UE, aproape jumătate din termocentralele pe cărbune - deţinute de companii de stat - au funcţionat ani la rând şi încă funcţionează fără a deţine o autorizaţie integrată de mediu", a declarat avocata ClientEarth, Dominique Doyle.

Potrivit comunicatului citat, în prezent, trei din opt termocentrale pe cărbune funcţionează din 2013 fără autorizaţie integrată de mediu, însă au fost amendate doar o dată. "Sancţiunile ar putea fi mai eficiente şi ar putea descuraja funcţionarea ilegală dacă autorităţile le-ar aplica în mod repetat.  Instanţele din România au fost, de asemenea, ezitante în a menţine sancţiunile aplicate operatorilor aflaţi în ilegalitate, contribuind la această problemă sistemică", subliniază comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...


pixel