Ecomonia mondială încetinește mai repede decât s-a crezut

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fondul Mpnetar International nu mai crede în minuni
Fondul Mpnetar International nu mai crede în minuni
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni că a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020, ţinând cont de persistenţa tensiunilor comerciale şi de creşterea riscurilor politice, transmite AFP.

În ceea ce constituie a doua retrogradare a estimărilor anunţată de FMI în ultimele trei luni, instituţia financiară internaţională avertizează că o încetinire peste aşteptări a economiei chineze şi un posibil Brexit fără un acord constituie principalele riscuri la adresa estimărilor sale, adăugând că acestea ar putea agrava turbulenţele de pe pieţele financiare.

Dacă în luna octombrie a anului trecut, în raportul "World Economic Outlook", FMI prognoza că în 2019 economia mondială va înregistra o creştere de 3,7%, în update-ul publicat luni la Forumul Economic Mondial de la Davos FMI a anunţat că mizează pe un avans de 3,5% în acest an. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, în scădere, şi estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2020, până la 3,6%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimările din luna octombrie.

FMI este mult mai pesimist

Chiar dacă a menţinut estimările pentru primele două puteri economice ale lumii, SUA şi China, şi în plus şi-a revizuit în sus estimările privind Japonia, FMI este mult mai pesimist când vine vorba de zona euro, în cazul căreia mizează pe o creştere de 1,6% în acest an, faţă de 1,9% cât preconiza în octombrie.

Citește și Avertismentul FMI pentru România: Se va reduce creditarea

În Europa, cel mai mult au fost revizuite în scădere prognozele privind creşterea economiei germane, pentru care FMI mizează în prezent pe un avans de 1,3%, cu 0,6 puncte procentuale mai puţin decât în octombrie, precum şi prognozele referitoare la Italia, revizuite cu 0,4 puncte procentuale până la un avans de 0,6%, şi Franţa, cu 0,1 puncte procentuale până la un avans de 1,5%. În cazul primei puteri economice a Europei, FMI se aşteaptă la o producţie industrială mai slabă în sectorul auto, în timp ce în cazul Italiei revizuirea vine pe fondul unei cereri interne mai slabe combinată cu o creştere a costurilor cu împrumuturile, iar în cazul Franţei ca urmare a impactului negativ al protestelor vestelor galbene care durează de mai multe luni.

Fără referire la România

În update-ul publicat luni, FMI nu face nicio referire la România dar subliniază că ritmul de creştere în Europa emergentă şi în curs de dezvoltare (unde este inclusă şi România) ar urma să încetinească în 2019 mai mult decât se anticipa anterior, până la 0,7% în 2019 de la un avans de 3,8% în 2018, pentru a-şi reveni în 2020 la un avans de 2,4%. "Aceste revizuiri (cu 1,3 puncte procentuale pentru 2019 şi cu 0,4 puncte procentuale în 2020) se datorează în mare parte unei contracţii semnificative în 2019 şi a unei uşoare reveniri în 2020 a economiei Turciei, din cauza înăspririi politicii monetare şi a ajustării la condiţiile mai restrictive de finanţare externă", subliniază FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...


pixel