Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Dar analiştii se aşteaptă ca expansiunea să se modereze spre finalul anului, după ce Guvernul şi-a îndreptat atenţia spre limitarea riscurilor financiare în anumite părţi ale economiei, unde există riscul de supraîncălzire, cum ar fi piaţa imobiliară şi sectorul financiar.
PIB-ul Chinei a crescut cu 18,30% în primul trimestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, când au început să se simtă efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), iar economia s-a contractat cu 6,80%, arată datele oficiale publicate vineri. În trimestrul patru din 2020, creşterea a fost de 6,50%.
Analiştii se aşteptau ca statul asiatic să înregistreze un avans de 19% în primele trei luni din acest an. Totuşi, este cel mai rapid ritm de creştere de la începutul publicării datelor trimestriale, în 1992.
"Consecinţa este că redresarea post-Covid a economiei chineze se stabilizează, pe fondul retragerii măsurilor de sprijin. Ne aşteptăm ca avansul trimestrial să rămână modest în restul anului după ce recentul boom în construcţii şi exporturi s-a diminuat", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics.
Redresarea Chinei a fost condusă de exporturi, fabricile reuşind cu greu să facă faţă comenzilor externe, şi de majorarea consumului pe plan intern, în urma ridicării restricţiilor.
În martie, vânzările de retail au crescut cu 34,2%, comparativ cu perioada similară din 2020, după un avans de 33,80% în primele două luni ale anului. De asemenea, producţia fabricilor a înregistrat în martie o creştere anuală de 14,1%, după o expansiune de 35,10% în ianuarie-februarie 2021.
Analiştii se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Chinei de 8,60% în 2021, mult peste ţinta anuală a Guvernului, de peste 6%.
PIB-ul Chinei a urcat cu 2,30% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie.
Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...