Economia Germaniei, la capătul puterilor: În 2024, creșterea va fi ZERO
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
După ce mult timp au sperat la o revenire, institutele economice germane se așteaptă acum ca economia să stagneze în 2024. O revizuire a previziunilor lor determinată de reducerea investițiilor și de scăderea producției industriale.

Speranța unei redresări economice rapide se estompează în Germania. În doar câteva zile, marile institute economice ale țării tocmai revizuit în scădere prognozele pentru 2024 și 2025.

În iunie, Institutul pentru studii economice (Ifo), Institutul german pentru studii economice (DIW) și Institutul Halle pentru studii economice (IWH) anticipau o creștere de 0,3 până la 0,4% în 2024. Acum, mizează acum pe o stagnare a Produsului Intern Brut (PIB) german în acest an. Institutul IfW din Kiel merge mai departe și nu exclude chiar o contracție a economiei germane cu 0,1%.

În orice caz, experții nu cred că până în 2025, economia germană va crește cu mai mult de 1%. „Economia țării este blocată și se afundă în marasm”, este de părere Timo Wollmershäuser, director  la Institutul Ifo.

Producția industrială în scădere

Această actualizare a previziunilor de creștere este în mare parte rezultatul investițiilor slabe. În timp ce investițiile publice, în special cheltuielile militare, rămân ridicate, cele pentru reechiparea și modernizarea întreprinderilor s-au prăbușit pentru că nu există suficiente comenzi care să susțină asemenea investiții. 

Industria germană, cândva vârful de lance al dezvoltării țării, suferă acum din cauza costurilor ridicate ale energiei și a unui volum insuficient de comenzi. Stocurile acumulate în timpul pandemiei sunt pe terminate. „Cererea de bunuri industriale germane rămâne slabă în Germania și în străinătate, iar lipsa comenzilor devine tot mai problematică”, subliniază Geraldine Dany-Knedlik, manager economic la institutul DIW.

În iulie, producția industrială a scăzut la cel mai mic nivel din mai 2020, subliniază HSBC, sectorul auto fiind cel mai slab elev, cu un recul de 8,1%. „Este un duș rece pentru toți cei care au fost convinși că economia germană se va redresa în ritm alert”, atrage atenția Carsten Brzeski, economist șef la ING.

Iar presiunea este foarte mare asupra industriei auto. Rupând un tabu, Volkswagen a anunțat recent că are prea multe fabrici în Germania, în timp ce giganți precum Continental și ZF au trecut deja la punerea în practică a unor planuri de structurarea.

Sectorul se confruntă acum cu o concurență puternică din China, iar piața de mașini electrice este în bernă în Germania, după eliminarea bonusului ecologic. În primele opt luni ale anului, înregistrările au scăzut cu 32%.

O scădere bruscă a inflației

Pentru mulți experți, consumul privat ar trebui să contribuie la revigorarea economiei. Inflația ar urma să scadă la 2,2% în 2024, iar creșterile salariale obținute de sindicatele din sectorul public sau din industria metalurgică vor îmbunătăți semnificativ puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Greșit! După experiența anilor 2022 și 2023, când au fost nevoiți să strângă cureaua, consumatorii germani au devenit prudenți, poate exagerat de prudenți. „Nici măcar Campionatul European de Fotbal nu a reușit să stimuleze consumul privat”, a expliată Geraldine Dany-Knedlik. „Dacă puterea de cumpărare a mai săltat un pic, este insuficient pentru a urni din loc consumul. Oamenii preferă să strângă bani, pentru că sunt îngrijorații”, a apreciat Timo Wollmershäuser.

Potrivit lui Ifo, rata de economisire a Germaniei este acum de 11,3%, o cifră mai mare decât media pe zece ani (10,1%) înainte de pandemie. Spre comparație, în Franța, această rată a fost, în primul trimestru al anului, de 8,5%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com

pixel