Economia pare că nu e condusă de nimeni! Victor Ponta spune ”unde am greșit”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cum trebuie procedat?
Cum trebuie procedat?
EXCLUSIV
Fostul premier al României, Victor Ponta, a vorbit, în cadru emisiunii ”Ce se întâmplă”, realizată de Răzvan Dumitrescu, la întrebări legate de FMI, de evoluția economiei și de bani europeni. 

Întrebare fără răspuns

”Asta este problema cu AUR, că eu m-am văzut de multe ori cu Simion și de fiecare dată i-am zis la fel: George, este frumos ce zici tu, ura, trăiască, dar am o întrebare, cum le rezolvi? Pentru că zici tu așa e, nu e bine că..., dar cum le rezolvi, spune-mi cine este ministrul tău de finanțe, să stau și eu de vorbă cu el”, a spus Victor Ponta, recunoscând că nu a primit niciodată un răspuns. 

O mare frustrare

”Ideea este însă că, pe de o parte este o mare frustrare din zona privată, care spune: ce ai cu mine, că eu sunt cinstit, plătesc corect, nu fac evaziune fiscală. Du-te peste ăia cu evaziunea. Pe de altă parte și în zona de la stat este foarte frustrare: că desființează, că s-au pus pe noi... Este un sfârșit de an complicat din punct de vedere financiar, după care, anul viitor, patru alegeri...”, a amintit invitatul emisiunii ”Ce se întâmplă”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu. Consilierul premierului Marcel Ciolacu a precizat, pe acest fundal, că ”acționarii la statul român au și niște obiceiuri speciale. Și anume, când le este bine votează invers”, adică fac altă alegere. 

Asta este marea mea problemă

Mie mi se pare că nimeni nu mai conduce de câțiva ani economia românească”. a continuat Victor Ponta, în contextul în care discuția a fost mutată pe subiectul FMI, prin prisma concluziilor la care specialiștii Fondului Monetar Internațional au ajuns după vizita lor în România, încheiată, practic, miercuri. ”Asta este marea mea problemă. Dacă întrebi care este strategia noastră, în ce vrea România să investească peste 10 ani, cu ce oameni, nu există să-ți dea cineva un răspuns la aceste întrebări”, a adăugat Ponta. 

Stai un pic, nu e așa de simplu

Referindu-se la una dintre recomandările formulate de experții FMI, și anume mărirea taxelor pe proprietate, politicianul a arătat că ”cei de la FMI au niște chestii foarte contabile. De exemplu: cât îți lipsesc? 100 de lei. Cât costă casa lui Dumitrescu și a lui Ponta? 1000. Deci, ia-le 10% și ai rezolvat problema. Ca om politic zici, stai un pic, că nu este așa de simplu”, a subliniat el, precizând că, astfel, este lovită o industrie care încă mai produce, referindu-se, în mod evident, la sectorul construcțiilor. În același timp, Ponta crede că, în pofida tuturor acestor măsuri, dacă se vor întâmpla, șomajul nu va crește, deoarece toți care care au lucrat în acest domeniu ”vor pleca în Vest, ceea ce este și mai rău. Pentru că, de fapt, cei care stau și plătesc, și construiesc, și fac consum, îi pierzi pentru alte țări”. 

Altfel, nu îți dau bani 

Vorbind despre relația cu Uniunea Europeană, Ponta a dezvăluit ”unde am greșit noi. Pot să spun acest lucru, cumva în numele premierului, pentru că știu că s-a pregătit. A spus că o să mă duc data viitoare la Bruxelles cu cifre. Cât am cheltuit noi, România, pentru Ucraina. Dar Comisia Europeană a zis că a dat 84 sau 85 de miliarde de euro pentru Ucraina. Deci, voi, statele membre, acoperiți-vă cheltuielile cu aceste 85 de miliarde”. De ce nu sunt scăzuți acești bani, cei consumați cu Ucraina, din deficit, a întrebat Răzvan Dumitrescu. ”Pentru că, eu cred și sper să fim data viitoare mult mai bine pregătiți, și anume cu date concrete. Anume: România din transport a pierdut atât, din agricultură a pierdut atât și așa mai departe. Cifre! Pentru că dacă nu le dai cifre, nu vor să îți dea bani”, a subliniat Victor Ponta. 

Aflați ce răspunsuri a dat consilierul premierului Ciolacu și la alte întrebări de interes pentru români: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel