Economia Rusiei, în fața unei "furtuni perfecte" în 2025: Inflație, dobânzi mari și stagnare economică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Economiștii avertizează că 2025 se conturează ca un an extrem de dificil pentru Rusia, cu factori negativi multipli care se manifestă simultan, descriind situația drept o „furtună perfectă”, transmite Reuters.  

„După câțiva ani de dinamici economice puternice, economia ar putea dezamăgi în 2025,” a declarat Dmitry Polevoy, analist la Astra Asset Managers.

Aceste dificultăți economice consolidează cazul președintelui Vladimir Putin pentru negocieri cu Donald Trump, președintele SUA, cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina. Trump a declarat pe 21 ianuarie că Putin „distruge Rusia” și a semnalat inflația ridicată drept o problemă majoră.

„Rusia este interesată să ajungă la o soluție diplomatică în conflictul din Ucraina, având în vedere considerentele economice,” a spus Oleg Vyugin, fost viceguvernator al băncii centrale.

Cele mai mari cinci provocări economice pentru Rusia în 2025:

1. Inflație

Inflația anuală a atins 9,5% în 2024, alimentată de cheltuielile masive pentru armată și securitate națională, care vor reprezenta 41% din bugetul de stat în 2025. Creșterea subvențiilor de stat pentru credite și majorarea salariilor în contextul penuriei de forță de muncă contribuie, de asemenea, la această tendință.

Inflația afectează grav veniturile populației, cu pensiile reale scăzând cu 0,7% între ianuarie și noiembrie 2024. În încercarea de a controla situația, banca centrală a majorat rata dobânzii.

Președintele Putin a subliniat însă că ratele dobânzii nu ar trebui să fie singura soluție și a cerut guvernului să asigure o ofertă stabilă de bunuri și servicii pentru a limita creșterea prețurilor.

2. Dobânzi mari

Rata dobânzii a fost ridicată la 21% în octombrie 2024, cel mai înalt nivel din primii ani ai administrației Putin. Criticii susțin că aceste dobânzi ridicate afectează sectoarele civile, în timp ce industria de apărare, puternic subvenționată, este protejată.

Liderii din mediul de afaceri avertizează că investițiile sunt paralizate, costul capitalului atingând aproximativ 30%, iar marjele de profit fiind sub 20% în majoritatea sectoarelor.

3. Încetinirea economică

Guvernul estimează o creștere economică de doar 2,5% în 2025, față de 4% în 2024, pe fondul măsurilor de răcire a economiei. Fondul Monetar Internațional (FMI) prevede o creștere chiar mai modestă, de 1,4%.

Penuria de forță de muncă, generată de mobilizarea masivă și emigrarea rușilor, limitează și mai mult perspectivele economice, în timp ce economiștii avertizează că injecțiile de fonduri în sectorul apărării riscă să destabilizeze economia, ducând la recesiune și falimente.

4. Deficit bugetar

Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 1,7% din PIB în 2024, iar Fondul Național de Bunăstare, principalul instrument de finanțare al deficitului, a fost redus cu două treimi în cei trei ani de război.

Pentru 2025, guvernul a majorat taxele pentru a reduce deficitul la 0,5% din PIB, dar veniturile ar putea scădea din cauza sancțiunilor energetice americane care vizează sectorul petrolier și gazifer.

5. Volatilitatea rublei

Rubla a atins cel mai scăzut nivel din martie 2022 pe 2 ianuarie 2025, după luni de volatilitate cauzată de sancțiunile occidentale. Deși o rublă mai slabă ajută la reducerea deficitului bugetar, aceasta alimentează inflația, crescând costurile bunurilor importate.

În același timp, piața valutară rusă a fost profund afectată, yuanul chinez devenind principala monedă străină tranzacționată, în timp ce dolarul și euro au fost mutate pe piețe mai puțin transparente.

Perspective

Cu multiple crize economice pe orizontul apropiat, Rusia se confruntă cu un test crucial în 2025. Dacă politicile actuale continuă, riscurile de stagnare economică, inflație ridicată și recesiune ar putea forța Moscova să își regândească prioritățile, inclusiv cele legate de războiul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel