Ministrul Economiei din Rusia, Maxim Reshetnikov, a îndemnat luni Banca Centrală să țină cont de temperarea inflației atunci când va decide asupra dobânzii-cheie săptămâna viitoare, avertizând că economia dă semne de „hipotermie”, arată sursa citată.
Rusia se confruntă cu o inflație persistentă, care a determinat banca centrală să mențină dobânda de referință la un nivel ridicat – 21% – din luna octombrie. Această politică monetară restrictivă a frânat investițiile, chiar în momentul în care efectele cheltuielilor militare record încep să se diminueze.
În luna martie, președintele Vladimir Putin le-a cerut oficialilor economici să nu „înghețe” economia cu costuri mari de finanțare, comparând situația cu o cameră de crioterapie – o sugestie interpretată de analiști ca un semnal pentru relaxarea dobânzilor.
Vorbind în fața Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Reshetnikov a declarat că inflația, recalculată anual, s-a situat în ultimele săptămâni între 3 și 4%.
„Ne așteptăm ca datele din luna mai să confirme această tendință și, desigur, ne așteptăm ca Banca Centrală să țină cont de acest lucru în deciziile pe care le va lua, pentru că vedem și riscuri de hipotermie economică în regimul actual”, a subliniat ministrul.
Pentru anul 2025, ministerul estimează o inflație anuală de 7,6%, o prognoză calificată de Reshetnikov drept „realistă”.
Încetinirea economiei începe să se reflecte și în activitatea marilor exportatori. Potrivit unui document consultat de Reuters, companii precum Rusal și Gazpromneft au redus volumele planificate pentru transport feroviar de metale și produse petroliere – un semn clar al cererii slabe.
Următoarea ședință de politică monetară a Băncii Centrale este programată pentru 6 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
ANAF a publicat calendarul...
SUA își afirmă avantajul...
Un număr de 7.823 de şomeri,...
Euro și lira sterlină au...
În aprilie 2025, numărul...
După ce a apărut pe surse...
Ratele ROBOR urcă ușor, lichiditatea se stabilizează,...
Elon Musk a lansat cel mai dur...
Românii cu venituri reduse ar...
Administrația Fondului pentru...
ANAF clarifică regimul fiscal...
Modificările aduse Legii...
Autoritatea Electorală...
Preşedintele Nicuşor Dan are,...
Deși Polonia afișează una dintre cele mai dinamice...
Nu sunt prea multe femei care...