Datele confirmă decelerarea ritmului de creștere economică, pe fondul deteriorării climatului investițional, în contextul tensiunilor comerciale, disipării graduale a impulsului fiscal demarat în 2018 și declinului productivității muncii, pentru prima oară din 2015.Se evidențiază decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 1,3% în trimestru II la 0,9% în trimestrul III, cel mai redus ritm din trimestrul I 2010. De asemenea, consumul guvernamental s-a temperat de la 2,3% an/an în trimestrul II la 2,2% an/an în trimestrul III.
Pe sectoare
Pe de altă parte, ritmul anual al consumului privat, care principala componentă a PIB, s-a consolidat la 2,6% (maximul din trimestrul III 2018), evoluție susținută de climatul pozitiv din piață forței de muncă și din piață creditului. La nivelul cererii externe nete se evidențiază redinamizarea exporturilor (avans cu 0.2% an/an în trimestrul III, după declinul cu 1,7% an/an din trimestrul II) și decelerarea importurilor (de la 2,6% în trimestrul II la 0,9% în trimestrul III).
Citește și Banca Centrală a SUA promite susținere pentru economie
În perioada ianuarie-septembrie 2019 prima economie a lumii, cu un PIB de peste 21.500 de miliarde de de dolari, reprezentând circa 25% din PIB-ul mondial, a înregistrat un ritm anual de creștere de 2,3%. Se evidențiază majorarea consumului privat (principala componentă a PIB) cu 2,6% an/an, evoluție susținută de creșterea venitului real disponibil al populației, nivelul redus al costurilor reale de finanțare și climatul pozitiv din piață financiară.
De asemenea, consumul public a înregistrat un avans de 2,1% an/an la nouă luni.Pe de altă parte, investițiile în producție au urcat cu doar 1,7% an/an, că urmare a provocărilor din sfera comerțului internațional și acumulării de semnale de final de ciclu post-criză. În sfera cererii externe nete exporturile au scăzut cu 0,1% an/an, iar importurile au urcat cu 2% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2019.
Scenariu elaborat de Banca Transilvania
Conform unui scenariu macroeconomic elaborat de Banca Transilvania, ritmul anual de creștere economică din SUA ar putea decelera de la 2,9% în 2018 (maximul din 2005) la 2,2% în 2019, respectiv 1,9% în 2020, pe fondul evoluției sub potențial a investițiilor productive (dinamici anuale de 2% în 2019 și 2,7% în 2020) și temperarii consumului privat (la 2,7% în 2019, respectiv 2,3% în 2020).
La nivelul cererii externe nete este de așteptat creșterea importurilor cu un ritm mai ridicat raportat la dinamică exporturilor în 2019-2020 (3,6% vs. 1,9%). Economia SUA ar putea accelera la 2,3% an/an în 2021, prin redinamizarea investițiilor productive (3,4% an/an), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB (consumul privat și consumul public ar putea urcă cu 2,5% an/an, respectiv 1,8% an/an).
Printre factorii de risc pentru evoluția economiei SUA în perioada următoare se numără climatul din piețele financiare (o ajustare severă a indicilor bursieri ar putea determina intrarea în recesiune tehnică, urmată de tranziția spre un nou ciclu); confruntarea economică totală cu China; tensiunile politice în anul electoral 2020; climatul geo-politic internațional; modificările climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...